Bruxelles-ul frînează ambiţiile Chinei în materie de investiţii în Uniunea Europeană

capture_decran_2021-05-06_a_18.49.13.png

Summit UE China, septembrie 2020
Summit UE China, septembrie 2020
Image source: 
REUTERS/Yves Herman

Uniunea europeană a suspendat acordul cu China privind investiţiile. Pe de altă parte, europenii încearcă să creeze mecanisme pentru o mai bună supraveghere a achiziţiilor chineze în Europa şi a investiţiilor străine pe teritoriul Uniunii.

În legătură cu acest acord au fost exprimate multe rezerve încă de la semnarea sa, pe 30 decembrie 2020. La acea oră însă Berlinul avea interesul de a accelera concretizarea acordului pentru că se încheiau şase luni de preşedinţie germană a Uniunii europene. Probabil că partenerii europeni ai Germaniei nici n-au vrut să se opună frontal doamnei Angela Merkel care s-a luptat întotdeauna pentru ca Germania să-şi poată exporta produsele în condiţii cît mai avantajoase şi pe pieţe cît mai largi. Dar acum doamna Merkel se află cu puţin înainte de sfîrşitul carierei sale poltice…

Dar tot acum relaţiile dintre China şi Uniunea Europeană s-au complicat, ca să nu spunem că s-au agravat. Europenii, ca şi americanii de altfel, ca şi australienii, au multe lucruri de reproşat Chinei. Tensiunile legate de Taiwan, în primul rînd, dat fiind că preşedintele Xi Jinping ar vrea să aducă sub ascultare insula rebelă. La Hong Kong, fostă colonie britanică avînd un statut special, puterea de la Beijing şi-a impus total controlul şi în prezent încearcă să procedeze chiar la un fel de ştergere a memoriei sale politice.

Mai precis autorităţile şterg de pe reţelele sociale şi din arhivele audio-vizuale toate filmele, reportajele şi informaţiile legate de mişcarea pentru democraţiei din ultimii ani, de protestele tinerilor, de mobiliarea în favoarea valorilor occidentale. Cum scria Orwell în romanul său „1984”, cine are controlul trecutul are controlul viitorului, iar cine  are controlul prezentului are controlul trecutului.

Alte dosare litigioase sunt legate de spionajul economic al Chinei, de lagărele de muncă forţată unde sunt trimişi uigurii, de tentaţiile hegemonice ale Chinei în materie de comunicaţii şi tehnologie sofisticată, de toate strategiile sale de dominaţie care se ascund în spatele unui proiect internaţional precum cel numit Noile drumuri ale mătăsii.  

Prin suspendarea acestui acord europenii se aliniază oarecum pe poziţia Statelor Unite unde preşedintele Joe Biden continuă de fapt politica de distanţare de China dusă de Donald Trump.  

Oricum, un astfel de acord nu poate funcţiona între parteneri care se sancţionează reciproc. Pe 22 martie Uniunea Europeană a decretat sancţiuni împotriva unor responsabili chinzei consideraţi vinovaţi de persecutarea uigurilor, minoritateza musulmană din China. Autorităţile de la Pekin au reacţionat în acelaşi fel, interzicînd vizitele în China a zece responsabili europeni.

China recurge foarte repede la sancţiuni imediat ce este criticată, precum şi la contra-sancţiuni cînd este sancţionată. În prezent autorităţile chineze au suspendat dialogul economic şi strategic cu Australia, ceea ce va însemna un serios revers pentru unele exporturi australiene. China nu a suportat, printre altele, faptul că Australia a cerut o anchetă internaţională privind apariţia virsului în regiunea Wuhan.

Revenind la Europa, este salutar faptul că Bruxelles-ul doreşte să revadă condiţiile în care străinii investesc în spaţiul european, mai ales că din cauza epidemiei multe intreprinderi europene sunt fragilizate. „Suntem un continent deschis şi rămînem deschis, dar o facem în funcţie de condiţiile noastre”, a declarat comisarul european al industriei, Thierry Breton. Iar preşedinta Comisiei europene, Ursula von der Leyen, a precizat: „Deschiderea rimează cu echitatea.”