Acordul de liber schimb UE – Mercosur denunţat ca un dezastru pentru pădurea amazoniană

capture_decran_2021-05-05_a_19.11.50.png

Despăduriri în pădurea amazoniană.
Despăduriri în pădurea amazoniană.
Image source: 
REUTERS/Bruno Kelly

Uniunea Europeană trebuie să abandoneze acordul comercial preconizat cu grupul Mercosur dacă vrea să salveze pădurea amazoniană şi în felul acesta întreaga planetă. Această idee a fost evocat de mulţi specialişti şi responsabili politici, şi este relansată de trei personalităţi în cotidianul Le Monde.

Deputatul european Raphaël Glucksmann, fostul ministru al ecologiei Nicolas Hulot precum şi liderul socialist belgian Paul Magnette semnează o tribună în acest sens. Mesajul lor se adresează opiniei publice, pentru informare, dar şi preşedintei Comisiei europene, Ursula von der Leyen, care poate lua o decizie. Cele patru ţări ale grupului Mercosur sunt Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay. Ori, semnarea unui acord de liber-schimb cu aceste ţări ar duce la o accelerare a despăduririlor în regiunea Amazonului.

Un studiu realizat de mai mulţi experţi, studiu comandat de guvernul francez, avansează şi o cifră precisă: în următorii şase ani despăduririle riscă să se accelereze cu 25 la sută pe fondul intensificării schimburilor comerciale dintre cele patru ţări latino-americane şi Europa, în special datorită faptului că respectivele ţări vor să producă cît mai multă carne de vită pentru export.  Practic în fiecare an vor dispărea 36 000 de kilometri pătraţi de pădure amazoniană.

Este pe cale umanitatea să se sinucidă făcînd comerţ? În unele cazuri putem spune că da. Revista ştiinţifică Nature Climate Change arată că Amazonia braziliană, în ultimii zece ani, a emis mai mult bioxid de carbon decît a absorbit. Ori, bazinul Amazonului furnizează 20 la sută din oxigenul planetei. Cum pădurea amzoniană este muribundă, şi umanitatea va intra în agonie, afirmă în Le Monde cei trei semnatari ai tribunei.

Tot ei pledează pentru introducerea altor practici comerciale, nu de liber-schimb ci de schimburi eco-responsabile sau juste. Lupta împotriva încălzirii atmosferei presupune o revizuire a multor tratate de liber-schimb. Acestea incită de fapt în multe cazuri la supra-producţie, cu scopul profitului imediat, consecinţele pe termen lung fiind însă de o mare gravitate.