Febrilitate diplomatică în jurul Ucrainei

capture_decran_2021-05-03_a_22.00.12.png

Volodimir Zelenski primit la Palatul Elysée de Emmanuel Macron pe 16 aprilie 2021.
Volodimir Zelenski primit la Palatul Elysée de Emmanuel Macron pe 16 aprilie 2021.
Image source: 
REUTERS - POOL

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost foarte activ pe plan diplomatic în ultimul timp. El s-a deplasat luna trecută în Franţa, apoi în Turcia, luni 3 mai s-a aflat în Polonia urmînd ca pe 5 mai să-l primească la Kiev pe şeful diplomaţiei americane Antony Blinken. Ucraina nu este în nici un caz singură în contextul conflictului ei cu Rusia, constată unii comentatori în presa franceză.

Vizita lui Antony Blinken la Kiev este un semnal puternic în direcţia Moscovei, cu atît mai mult cu cît şeful diplomaţiei americane se va deplasa în capitala Ucrainei după o întîlnire, la Londra, cu miniştrii de externe ai grupului G7. Pe agenda discuţiilor de la Londra figurează lupta împotriva epidemiei, bineînţeles, dar şi lupta împotriva noilor ameninţări, fie ele de natură climaterică, jihadistă sau geopolitică. Iar Rusia face parte din această ultimă categorie.

De notat că Marea Britanie, doritoare să-şi afirme prezenţa pe plan internaţional în urma Brexit-ului, va găzdui în iunie un summit al grupului G7 iar preşedintele american Joe Biden va fi prezent la acea oră şi aceasta va fi şi prima sa vizită în Europa în calitate de lider la Casa Albă.

Editorialistul Renaud Girard, analizînd în cotidianul Le Figaro recentele tensiuni de la frontiera ruso-ucraineană şi din estul Ucrainei este de părere că Putin a suferit un prim revers strategic. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, prin relaţiile pe care le strînge acum cu Ucraina, se pune într-o lumină favorabilă în raport cu Statele Unite, şi  lasă doar Rusiei „rolul” de personaj negativ, agresor al Occidentului şi al democraţiei, arată Renaud Girard. Parteneriatul anti-occidental creat de Putin împreună cu Erdogan în 2016 pare deci să ia sfîrşit, iar preşedintele Joe Biden începe să demonstreze că acţiunile sale sunt conforme cu programul anunţat la ora campaniei prezidenţiale.

Declaraţiile lui Antony Blinken sunt aşteptate cu mare interes la Kiev, şi se ştie deja că el va evoca sprijinul total al Americii faţă de suveranitatea şi integritarea teritoriului ucrainan în contextul agresivităţii Rusiei. Moscova are cu siguranţă motive să fie iritată de această vizită, dar în acelaşi timp Joe Biden i-a întins o mînă şi lui Putin şi i-a propus o întîlnire pe un teritoriu „neutru”. America is back, toţi observatorii constată acest lucru, în sfera diplomatică în orice caz fenomentul este clar vizibil.