70 de personalități din lumea întreagă: ”Alexei Navalnîi necesită îngrijiri medicale urgente”

opozantul_rus_alexei_navalnîi_este_incarcerat_in_apropiere_de_moscova_si_se_afla_in_greva_foamei_de_la_sfarsitul_lui_martie._familia_si_sustinatorii_sai_se_ingrijoreaza_de_starea_sa_de_sanatate.jpg

Opozantul rus Alexei Navalnîi este încarcerat în apropiere de Moscova si se află în greva foamei de la sfârșitul lui martie. Familia și susținătorii săi se îngrijorează de starea sa de sanatate.
Opozantul rus Alexei Navalnîi este încarcerat în apropiere de Moscova si se află în greva foamei de la sfârșitul lui martie. Familia și susținătorii săi se îngrijorează de starea sa de sanatate.
Image source: 
© Instagram

Opozantul rus, internat în închisoare, se află în greva foamei de la finele lui martie, pentru a obține îngriji medicale. Într-o tribună publicată în Le Monde, un colectiv de 70 de scriiitori, artiști și universitari - printre care se numără scriitori recompensați cu premiul Nobel pentru Literatură- Herta Müller, Orhan Pamuk și Svetlana Alexievitch, scriitorii Salman Rushdie și J.K. Rowling, actorii Jude Law, Bill Nighy și Vanessa Redgrave dar și Thom Yorke - solistul trupei Radiohead – îi cer lui Vladimir Putin să îi intermedieze lui Navalnîi asistența medicală de care are nevoie.

Scrisoarea deschisă se adresează direct liderului de la Kremlin: Domnule președinte Vladimir Putin, la ora la care vă scriem, Alexei Navalnîi se află într-un penitenciar descris de mulți avocați și apărători ai drepturilor umane, ca unul dintre cele mai stricte din Rusia. Starea sa de sănătate se degradează rapid și are nevoie de îngrijiri medicale urgente. Alexei Navalnîi are dureri constante de spate și are momente în care nu își resimte picioarele și brațele. Suferă de o tuse puternică și are febră mare. Cum este dreptul fiecărui cetățean rus, el a cerut să fie examinant și îngrijit de un medic propriu. Pentru că această cerere i-a fost refuzată, pe 30 martie, a început greva foamei, în semn de protest”. 

 

Iar scrisoarea continuă cu cererea formulată de aceste 70 de personalități din întreaga lume pentru ca Alexei Navalnîi să primească imediat ajutorul medical competent și tratamentul de care are nevoie de urgență - și la care are dreptul la fel ca orice cetățean rus, amintesc cei 70.

 

”Ales în fruntea Rusiei și garant al legii, vă aparține să aplicați acest drept”, este scris în încheierea scrisorii publicate de Le Monde.

 

Medicul personal și alți 3 medici, printre care și un cardiolog, au cerut sâmbătă să îl poată vedea de urgență pe opozantul în vârstă de 44 de ani.  Ei consideră că Navalnîi ar putea face în orice moment un infarct. Președintele american Joe Biden se declară și el îngrijorat de soarta opozantului rus. 

 

Opozantul rus protestează și împotriva condițiilor de detenție și acuză administrația penitenciarului că îi refuză accesul la îngrijiri medicale și la medicamente. Recent, el a fost îngrijit de o infecție pulmonară, în spitalul închisorii. 

 

Medicul personal susține că funcțiile renale și cardiace sunt alterate iar un nivel ridicat de potasiu s-a constatat în sângele său. O aritmie fatală poate avea loc în orice moment, susține un cardiolog. 

Purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi susține că ”dacă nu va începe de urgență un tratament, Navalnîi va muri în următoarele zile”.  

 

Soția sa l-a vizitat, în urmă cu câteva zile, în penitenciar și a afirmat că Alexei Navalnîi a pierdut 9 kg de când a început greva foamei.

Iar Parchetul rus a cerut vineri ca mai multe organizații ce au legătură cu Navalnîi să fie declarate ”extremiste” și deci interzise în Rusia. 

 

Apropiații opozantului încearcă să mobilizeze populația pentru a manifesta în stradă.