Volodimir Zelenski la Paris: Conflictul din Donbas şi aderările Ucrainei la NATO şi UE, pe agenda discuţiilor

ap21106421780740.jpg

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, si sotia sa Brigitte Macron, pozeazà cu presedintele Ucrainei Volodimir Zelenski si Olena Zelenska înainte unui dejun de lucru la palatul Elysée, 16 aprilie 2021.
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, si sotia sa Brigitte Macron, pozeazà cu presedintele Ucrainei Volodimir Zelenski si Olena Zelenska înainte unui dejun de lucru la palatul Elysée, 16 aprilie 2021.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Lewis Joly

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, este la Paris. Pe fondul tensiunilor cu Rusia, liderul de la Kiev a fost primit la palatul Elysée de omologul său francez, Emmanuel Macron. După un dejun de lucru între cei doi preşedinţi, Macron şi Zelenski au purtat o videoconferinţă cu cancelara germană Angela Merkel. In urma acesteia, cei trei lideri au chemat Rusia să-şi retragă trupele de la frontiera ucraineană.

Pe agenda discuţiilor tripartite de la Paris, cap de listă a figurat riscul de escaladă a tensiunilor de la frontiera ruso-ucraineană, în regiunea Donbas. Asta cu toate că vizita lui Volodimir Zelenski la Paris fusese programată înaintea declanşării noilor tensiuni.

Emmanuel Macron şi Angela Merkel au roluri de mediatori în acest conflict dintre Ucraina şi Rusia, numit în limbaj diplomatic „format Normandia” după numele regiuni franceze unde s-a discutat pentru prima dată la nivel cvadripartit despre conflictul ruso-ucrainean. „Munca noastră este de a evita escalada, de a diminua tensiunile. Suveranitatea Ucrainei este ameninţată” spunea preşedinţia franceză înaintea sosirii lui Volodimir Zelensky la Paris.

Pe de altă parte, Vladimir Putin are mari retincenţe în a discuta cu omologul său de la Kiev. Ceea ce duce la situaţii precum cea de astăzi în care Macron şi Merkel au vorbit cu Zelenski dar poartă – sau au purtat déjà – discuţii şi cu şeful Kremlinului. Scopul reuniunii bi şi tripartite de la Paris era, printre altele, şi de a resuscita „formatul Normandia” adică să-i aducă la o aceeaşi masă pe Putin şi Zelenski. Ultima întâlnire de acest gen a avut loc în capitala Franţei în decembrie 2019. In urma discuţiilor de la Paris, Zelenski s-a declarat dispus să discute în 4, adică şi cu Vladimir Putin.

In acest context, liderul de la Kiev şi-a reiterat cererile de aderare la NATO şi Uniunea europeană. Cereri ce au însă puţine şanse de reuşită având în vedere atât ostilitatea Moscovei în faţa acestui scenariu cât şi reticenţa mai multor state, inclusiv ale Franţei. „Nu putem sta la nesfârşit în sala de aşteptare. Momentul a sosit să trecem la viteza superioară, adică să fim invitaţi să intrăm în NATO şi UE” exclamă Volodimir Zelenski într-un interviu acordat ziarului Le Figaro. Adresându-se direct preşedintelui francez, liderul ucrainean continuă: „A venit timpul să încetăm să vorbim. Trebuie luate decizii acum. Dacă aparţinem aceleaşi familii, trebuie să trăim împreună. Nu putem să ieşim tot timpul ca nişte logodnici. E timpul să ne legalizăm relaţia” mai afirmă liderul de la Kiev.

Observatorii remarcă faptul că de câteva săptămâni, Rusia a desfăşurat zeci de mii de soldaţi la frontiera ucraineană şi în Crimeea, peninsula anexată în 2014. Moscova a explicat această desfăsurare de trupe prin faptul că se fereşte de actele „ameninţătoare” ale NATO. Kievul de partea sa se teme că ruşii caută un pretext pentru a-şi justifica o intervenţie armată. In fine, Kremlinul spune că „nu ameninţă pe nimeni” şi denunţă „provocările” ucrainiene. Dealtfel, preşedintele Vladimir Putin le-a cerut lui Emmanuel Macron şi Angela Merkel să facă presiuni asupra omologului lor ucrainean pentru a „pune capăt definitiv oricărei provocări”.

Reamintim, conflictul din estul Ucrainei a făcut déjà, din 2014 încoace, peste 13.000 de morţi, un milion şi jumătate de persoane fiind deplasate.

 
Volodimir Zelenski la Paris: Conflictul din Donbas şi aderările Ucrainei la NATO şi UE, pe agenda discuţiilor