Franţa:O a treia carantină naţională începe sâmbătă seara, moment în care catolicii celebrează Paştele

arhiepiscolul_parisului_michel_aupetit_spala_picioarele_unor_persoane_in_cadrul_unei_ceremonii_religioase_derulate_in_joia_de_dinaintea_pastelui_catolic_1_aprilie_2021_catedrala_notre_dame_paris.jpg

Arhiepiscolul Parisului, Michel Aupetit spala picioarele unor persoane în cadrul unei ceremonii religioase derulate în joia de dinaintea Pastelui catolic, 1 aprilie 2021, catedrala Notre Dame, Paris.
Arhiepiscolul Parisului, Michel Aupetit spala picioarele unor persoane în cadrul unei ceremonii religioase derulate în joia de dinaintea Pastelui catolic, 1 aprilie 2021, catedrala Notre Dame, Paris.
Sursa imaginii: 
AFP Christophe Ena

În Franţa, este week-end-ul în care lumea se poate mişca dintr-o regiune în alta. Pentru că urmază duminica Paştelui catolic, pentru că este ultimul week-end înainte de închiderea şcolilor, pentru că de marţi francezii vor rămâne blocaţi timp de o lună în departamentul în care trăiesc – reamintim că guvernul a decis noi restricţii pentru a limita transmiterea Covid-19. Sâmbătă seara începe a treia carantină naţională în Franţa.

Compania naţională de tranport feroviar (SNCF) a înregistrat imediat după intervenţia televizată a preşedintelui Emmanuel Macron, de miercuri seară, o creştere cu 25% a vânzărilor de bilete de tren, comparativ cu o seară înainte. Adică, s-au vândut în doar câteva ore, 130.000 de bilete, jumătate fiind pentru acest week-end de Paşte catolic. Atât de multe bilete au fost cumpărate că site-ul SNCF a funcţionat cu greu.

A fost seara în care liderul de la Palatul Elysée a anunţat o toleranţă de circulaţie, până luni,

Dar, pe de altă parte, mulţi au fost şi cei care au anulat biletele rezervate în prealabil. 40.000 de bilete au fost anulate, de 5 ori mai multe decât a fost cazul cu o zi înainte.

Vineri, autostrăzile au fost şi ele pline dar poliţia şi jandarmeria au intensificat controalele.

De luni seară, timp de patru săptămâni, francezii se vor putea deplasa pe o distanţă de 10 km în jurul domiciliului. Doar în anumite condiţii foarte stricte se vor putea aventura pe o rază de 30 km dar nu îşi vor putea părăsi departamentul. Măsurile vizează blocarea transmiterii de Covid-19. Ce este cert, în acest week-end de Paşte se pot deplasa între departamente doar cei care doresc să se izoleze în reşedinţa de vară ori în casa familială.

Amenzile sunt clare pentru cei care încalcă legislaţia: pentru cei care nu respectă carantina amenda este de 135 euro, în caz de recidivă amenda este de 200 de euro iar pentru o a treia abatere pedeapsa urcă la 6 luni de închisoare şi o amendă de 3.750 de euro.

De săptămâna viitoare, elevii vor face şcoală de acasă, online. Incepând din 12 aprilie, toţi copii francezi intră două săptămâni în vacanţa de primăvară. Pe 26 aprilie vor putea reveni în clase cei de la grădiniţe şi din şcolile primare. Cei din gimnazii şi licee vor face şcoală online timp de 5 zile. Pentru ca de pe 3 mai, toţi elevii francezi să poată reveni în clase.

Astfel că în tot acest timp, peste 2 milioane de părinţi vor trebui să lucreze de acasă iar în acelaşi timp vor trebui să se ocupe de copilaşi.

Joi, peste 5.000 de pacienţi cu Covid-19 se aflau în reanimare în Franţa. În aceeaşi perioadă, în 2020, erau în secţiile de Terapie Intensivă, 7.000 de bolnavi.

Maria este infirmieră la spitalul Bichat din Paris şi spune că este epuizată după acest an de epidemie de Covid-19: "Sunt obosită. Da, există Covid-19, dar suntem epuizaţi iar situaţia durează. Ne lipsesc paturi, ne lipsesc mijloacele necesare pentru a ne putea ocupa de toţi bolnavii, nu avem personal suficient, suntem într-o alergătură continuă iar la finalul zilei nu avem deloc impresia că petrecem timp suficient cu pacienţii. Ne-am pus cu toţii viaţa în pericol dar şi pe a pacienţilor".

Până în prezent, 8,8 milioane de persoane s-au vaccinat cu ambele doze iar aproape 3 milioane cu prima doză de vaccin anti-Covid.  

În prezent se realizează ultimele pregătiri pentru deschiderea, marţi, a celui mai mare centru de vaccinare anti-Covid, la Stade de France. El va funcţiona 6 zile din 7.

10.000 de persoane se vor putea vaccina zilnic aici cu Pfizer şi Moderna, explica unul dintre responsabilii stadionului: "Stade de France este un simbol naţional. Ne-am propus serviciile încă de acum un an, pentru a duce o luptă de un alt nivel, la o altă scară, împotriva Covid-19. Iniţial, în plină criză, am confecţionat 10.000 de măşti pentru personalul medical, apoi ne-am oferit să realizăm centre de testare tot aici pe stadion iar acum suntem bucuroşi că putem contribui la campania de vaccinare şi să ajutăm la rândul nostru publicul ce vine, numeros de obicei, pe acest stadion".

Acum toţi cei care cred că dacă se vor vaccina aici vor putea admira stadionul ori se vor putea fotografia în vestiarele celebrilor fotbalişti, vor fi dezamăgiţi. Pentru că unele evenimente sportive se vor derula pe stadion. Spre exemplu, finala Cupei Franţei la fotbal, în mai. Practic, vor fi folosite doar anumite saloane din acest stadion pentru vaccinare.

Revenind la acest week-end pascal, ca noutate, anul acesta catolicii din Franţa vor putea să participe la Liturghia Învierii, după ce anul trecut participarea a fost interzisă credincioşilor.

În biserici, numărul de locuri a fost mult restrâns, masca este obligatorie pe durata ceremoniei religioase iar Liturghia de la miezul nopţii va începe mult mai devreme pentru ca toată lumea să respecte restricţia de circulaţie noctură iar la ora 19 să fie cu toţii acasă. Acum, guvernul nu recomandă marile mese în familie ci un număr restrâns de persoane.

Nu doar în interiorul locuinţelor, dar şi în exterior, sunt interzise întâlnirile a mai mult de 6 persoane. În plus, consumul de álcool în spaţiul public este interzis.

Mai spunem că în Joia Mare, la Catedrala Notre Dame, aflată în continuare într-un imens şantier, arhiepiscopul Parisului, Michel Aupetit, a spălat picioarele a 6 persoane. A fost a treia ceremonie religioasă, după incendiul ce a distrus o parte a catedralei, în 2019.