Angela Merkel se scuză pentru că a vrut să le impună germanilor restricţii de Paşti

merkel.jpg

Cancelara germanà Angela Merkel, miercuri 24 martie 2021.
Cancelara germanà Angela Merkel, miercuri 24 martie 2021.
Image source: 
AP

Stânga împrejur! Aşa se poate descrie revirimentul cancelarei germane. După ce luni le propuse compatrioţilor săi să stea în carantină totală, 5 zile de Paşti, Angela Merkel a revenit asupra acestei decizii, împinsă de criticile venite inclusiv din partea guvernului de la Berlin.

«Trebuie să recunosc că am făcut o greşeală. In plus, e important ca o greşeală să fie corectată, dacă se poate, la timp». Cu aceste cuvinte, Angela Merkel şi-a anunţat intenţia de a abandona idea de a le impune compatrioţilor săi o carantină strictă de 5 zile, pe perioada sărbătorilor de Paşti, de la întâi la 5 aprilie.

Măsura, descrisă drept o «pauză» şi anunţată luni, fusese imediat criticată vehement, inclusiv de membri ai guvernului de la Berlin. «Stiu că această propunere a provocat o incertitudine suplimentară şi regret profund acest lucru. Imi cer scuze tuturor cetăţenilor» a mai spus cancelara germană.

Propunerea de a închide totul – inclusiv supermarketurile – şi de a inventa o nouă zi liberă – întâi aprilie – a surprins pe multă lume şi a ridicat multe întrebări. De la organizarea firmelor, la plata salariilor fără a uita slujba de Paşti unde numărul de enoriaşi urma să fie limitat în biserici, multe probleme se puneau în cazul în care măsura ar fi rămas în vigoare. Inclusiv ministrul german de interne, Horst Seehofer, îşi exprimase «stupoarea» ca un partid creştin-democrat să sacrifice slujba pascală pe altarul luptei anti-Covid.

Observatorii amintesc totuşi că numărul de morţi de Covid în Germania a depăşit 75.000 iar situaţia nu se anunţă mai bună în săptămânile ce vin în ciuda restricţiilor déjà în vigoare. In particular, «varianta britanică a coronavirusului a provocat o nouă epidemie» a declarat Angela Merkel.

 
Angela Merkel se scuză că a vrut să le impună germanilor restricţii de Paşti