Ambasadorul Italiei asasinat în Republica Democratică Congo într-un context de agravare a insecurităţii

capture_decran_2021-02-23_a_13.23.01.png

Patrule ale misiunii ONU în zona unde a fost comis asasinatul, 22 februarie 2021
Patrule ale misiunii ONU în zona unde a fost comis asasinatul, 22 februarie 2021
Image source: 
AFP - ALEXIS HUGUET

Italia este în doliu în urma asasinării ambasadorului său în Republica Democratică Congo. Luca Attanasio, în vîrstă de 43 de ani, se afla în post la Kinshasa din 2019. El a fost ucis luni 22 februarie în timp ce însoţea un convoi al Organizaţiei Naţiunilor Unite în regiunea Nord-Kivu. După toate aparenţele, el şi-a pierdut viaţa în urma unui atac comis de un grup criminal care urmărea luarea de ostateci.

Atacul a avut loc în nordul oraşului Goma, capitala respectivei regiuni confruntată de 25 de ani cu violenţe şi atacuri ale diverselor grupuri armate. Cotidianul Le Figaro arată că numeroase astfel de grupuri îşi dispută de fapt controlului acestei regiuni bogată în resurse. Tot aici se află un parc naţional, Virunga, dar turismul are de suferit din cauza insecurităţii. Cel puţin 200 de gardieni ai parcului au murit în exerciţiul funcţiunii în ultimii 25 de ani…

Ambasadorul italian circula cu un convoi al Misiunii căştilor albastre în Republica Democratică Congo.

Întreaga ţară suferă de fapt din cauza insecurităţii, efect direct al celor două războaie civile derulate pe teritoriul ei. Între 1908 şi 1960 acest teritoriu a fost colonie belgiană, iar după independenţă, pînă în 1997, i s-a spus Zair. Să nu confundăm însă Republica Democratică Congo, avînd capitala la Kinshasa, cu Republica Congo, ţară vecină cu capitala la Brazaville. Republica Democratică Congo este a doua ţară ca întindere din Africa, numără 107 milioane de locuitori reprezentînd peste o sută de etnii, iar limba franceză este limbă oficială alături de alte patru limbi avînd statut de limbi naţionale.

În 2019 cotidianul Le Monde, relatînd despre situaţia din regiunea Kivu, preciza că este una dintre cele mai periculoase din lume. În jur de 130 de grupuri armate active erau repertoriate la acea oră de organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch. Este greu de crezut că între timp numărul lor ar fi scăzut. Iar pentru perioada cuprinsă între iunie  2017 şi iunie 2019 organizaţia repertoria uciderea a 1900 de civili şi răpirea a 3300 de persoane. Există o veritabilă industrie a răpirilor în Congo, dar respectivele miliţii, cum li se mai spune, obţin venituri şi din alte surse, cum ar fi braconajul sau taxarea ilegală a diverselor activităţi miniere sau comerciale.

Încă din 2015 era lansat un semnal de alarmă în Republica Democratică Congo în legătură cu multiplicarea răpirilor de copii. Comentatorii vorbeau despre o criză de kidnapping în oraşul Goma unde mulţi părinţi primeau de-a dreptul un avertisment, şi anume li se cerea o taxă pentru ca să fie siguri că îşi vor vedea copiii revenind de la şcoală. Un grup de protecţie a copiilor din oraşul Goma furniza în 2017 cotidianului britanic The Guardian următorul bilanţ macabru pe anul respectiv: 215 copii răpiţi în provincie dintre care 34 ucişi.

Între 2001 şi 2019 Republica Democratică Congo l-a avut ca preşedinte pe Joseph Kabila. În 2019 s-a produs primul transfer de putere fără vărsare de sînge de la obţinerea independenţei, şeful opoziţiei, Félix Tshisekedi devenind şef al statului. În ianuarie anul acesta el a obţinut şi majoritatea în Parlament. Republica Democratică Congo este deci o democraţie fragilă, puterea centrală nu controlează toate regiunile, iar o eventuală retragere a căştilor albastre din această ţară ar putea însemna haosul şi multiplicarea violenţelor care sunt deja endemice.

Republica Democratică Congo face obiectul unei competiţii internaţionale pentru exploatarea zăcămintelor sale. Subsolul acestei ţări este considerat un „scandal geologic”, atît de multe sunt resursele minerale…

Iată deci în ce context geopolitic a fost ucis ambasadorul italian, precum şi alţi doi cetăţeni italieni, un militar şi un şofer. Preşedintele italian Sergio Mattarella a denunţat un „atac laş” împotriva ambasadorului Luca Attanasio care efectua o vizită de teren împreună cu Programul alimentar mondial în nordul oraşului Goma. Acest asasinat reaminteşte lumii, deşi nu era nevoie, că problemele Africii sunt imense şi că ele nu vor putea fi rezolvate fără o şi mai mare mobilizare internaţională.