Franța: Centre de vaccinare în autobuz pentru ca bătrânii să fie injectați anti-Covid-19

obiectivul_autoritatilor_din_allier_este_sa_ofere_tuturor_locuitorilor_posibilitatea_de_a_se_vaccina_anti-covid-19_fara_sa_fie_nevoite_sa_se_deplaseze_mai_mult_de_10_minute_in_masina.jpg

Obiectivul autoritatilor din Allier este sa ofere tuturor locuitorilor posibilitatea de a se vaccina anti-Covid-19 fara sa fie nevoite sa se deplaseze mai mult de 10 minute în masina.
Obiectivul autoritatilor din Allier este sa ofere tuturor locuitorilor posibilitatea de a se vaccina anti-Covid-19 fara sa fie nevoite sa se deplaseze mai mult de 10 minute în masina.
Image source: 
@RFI Marie Casadebaig
În Franţa, mai multe administraţii locale au decis să ajute populaţia în vârstă să se vaccineze mai uşor. Este cazul unor localităţi ceva mai izolate în care, localnicii dispun de cel mai apropiat centru de vaccinare la câţiva zeci de km. În Allier, în centrul Franţei, consiliul departamental a închiriat un autobuz medical ce va face un tur în mai multe localităţi în care nu există centre de vaccinare, pentru ca bătrânii să poată beneficia de dozele de vaccin anti-Covid.
Sala de festivităţi din Vallon en Sully a fost transformată în secretariat medical. Mai multe persoane s-au înscris pentru a se putea vaccina anti-Covid iar aici completează formularele necesare în acest sens. 
Mai mulţi octogenari se bucură că au obţinut o programare.
În acest departament, doar 3 sate dispun de centre de vaccinare.
Obiectivul autorităţilor locale este de a oferi persoanelor în vârstă ce nu pot depune mult efort şi nici nu se pot deplasa pe distanţe prea mari, posibilitatea de a se vaccina împotriva Covid-19.
Lucile Galant se ocupă de misiunile Consiliului Departamental din Allier: "Am primit cereri imediat ce am deschis o linie telefonică pentru cei care au dorit să se programeze. Apoi, la fel de bine a fost solicitată şi platforma online pe care pot fi făcute programările pentru vaccinare. Odată ce avem vaccinul, contactăm oamenii pentru a-i putea vacina". 
Autobuzul medical va realiza alte două turnee, până la mijlocul lui martie.
Este un autobuz roşu, împrumutat de la pompieri. 
2 medici primesc pacienţii. Un doctor explică pacientului său că are puţin tensiunea ridicată dar, cel mai probabil este efectul «halatului alb». 
În timp ce domnul Gonthier este examinat într-o parte a autobuzului... soţia sa, doamna Gonthier primeşte injecţia anti-Covid în cealaltă parte a vehiculului medical. Doamna speră că odată vaccinată să îşi poată vizita nepoţii, idee susţinută şi de medicul ei care a observat că mulţi bătrâni s-au vaccinat din acest motiv – pentru a putea să îşi vadă nepoţii. Doctorul i-a acordat şi un certificat de vaccinare.
Fără această iniţiativă multe persoane în vârstă ar fi renunţat să se vaccineze, cred cei doi medici – cunoscători ai acestei zone şi a locuitorilor ei: "Este important să venim noi înspre oameni. Va exista un efect pe termen lung. Facilităm vaccinarea".
Într-o singură zi, la Vallon en Sully, 50 de persoane s-au vaccinat în acest autobuz. Se vor reîntâlni în aceeaşi formulă peste 3 săptămâni, pentru a doua injecţie.