Institutul Pasteur îşi opreşte principalul proiect de vaccin anti-Covid, din lipsă de eficacitate

pasteur.jpg

Un cercetàtor care lucreazà pe virusul SARS-Cov-2 în laboratorul Institutului Pasteur, 21 ianuarie 2021.
Un cercetàtor care lucreazà pe virusul SARS-Cov-2 în laboratorul Institutului Pasteur, 21 ianuarie 2021.
Image source: 
Christophe Archambault/AFP

Institutul Pasteur, unul dintre cele mai prestigioase din lume în domeniul microbiologiei, a anunţat că renunţă la principalul său proiect de vaccin anti-Covid. Bazată pe vaccinul contra rujeolei, noua formulă pusă la punct şi testată nu s-a dovedit destul de eficientă. Alte vaccinuri anti-Covid sunt în pregătire la Institutul Pasteur dar lucrările sunt încă într-o fază preliminară.

Comunicatul Institutului Pasteur, publicat luni după-amiază, a venit ca un duş rece. Prestigioasa instituţie franceză de cercetare în domeniul vaccinurilor, a anunţat că pune capăt dezvoltării unuia dintre „candidaţii la vaccin”, cel bazat pe virusul vaccinului anti-rujeolă. „Rezultatele intermediare obţinute în cadrul fazei 1 a testelor, demarate anul trecut în august, arată că, cu toate că vaccinul a fost bine tolerat de oameni, răspunsurile imunitare sunt sub aşteptări. Decizia de a opri dezvoltarea lui s-a luat de comun acord cu grupul Merck, partenerul industrial al acestei dezvoltări” mai precizează comunicatul Institutului Pasteur.

Decizia lui Pasteur nu repune în cauză „continuarea cercetărilor privind alţi doi candidaţi la vaccin-ul anti-Covid care se bazează pe metode diferite”. Primul proiect este administrabil pe cale nazală, al doilea este pe bază de ADN. Ambele sunt în fază preclinică, adică niciun test nu s-a făcut încă pe oameni.

 

 

Anunţul Institutului Pasteur este o lovitură pentru cercetătorii francezi întrucât în decembrie, un alt mare actor de pe piaţa vaccinurilor, laboratorul Sanofi, anunţase că vaccinul la care lucrează nu va fi gata înainte de sfârşitul anului 2021, tot din cauza unor rezultate mai puţin bune decât prevedeau conceptorii lui.

 
Institutul Pasteur îşi opreşte principalul proiect de vaccin anti-Covid, din lipsă de eficacitate