Nicolas Sarkozy, vizat de o nouă anchetă pentru trafic de influenţă

sarkozy.jpg

Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy este din nou în vizorul anchetatorilor, pentru activitàtile sale de consultantà în Rusia.
Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy este din nou în vizorul anchetatorilor, pentru activitàtile sale de consultantà în Rusia.
Sursa imaginii: 
Martin Bureau/AFP

Parchetul naţional financiar (PNF) din Franţa a deschis, în iulie anul trecut, o anchetă preliminară pentru trafic de influenţă contra fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy. Informaţia a fost dezvăluită de abia zilele trecute de site-ul Mediapart. O veste proastă pentru fostul locatar de la Elysée.

Poziţia lui Nicolas Sarkozy devine tot mai inconfortabilă, din punct de vedere judiciar. Fostul preşedinte conservator francez aşteaptă, pe întâi martie, verdictul în afacerea zisă «Bismuth» în care a fost judecat pentru corupţie şi trafic de influenţă. Două săptămâni mai târziu, pe 17 martie, i se deschide lui Sarkozy procesul în dosarul zis «Bygmalion» unde va fi judecat pentru finanţare ilegală a campaniei sale electorale din 2012. In fine, în afacerea zisă «libiană», nu este pentru moment decât inculpat sub acuzaţia de corupţie şi îşi aşteaptă epilogul.

In acest context judiciar déjà extrem de complicat, fostul şef de stat se vede confruntat cu un nou dosar, ceva mai recent. Parchetul naţional financiar (PNF) a deschis, în iulie anul trecut, o anchetă preliminară pentru trafic de influenţă şi spălare de crimă sau de delict. In vizorul anchetatorilor, un contract de 3 milioane de euro pe care Nicolas Sarkozy l-a semnat în iulie 2019 cu firma rusească Reso-Garantia, unul dintre principalii asiguratori din Rusia. Fostul preşedinte francez, angajat de ruşi pe post de consultant, ar fi încasat déjà 500.000 de euro pe un cont pe care îl deţine în Franţa, la banca Rothshild, afirmă site-ul de informaţii Mediapart, cel care dezvăluie acest nou potenţial scandal în care ar fi implicat Sarkozy.

Ziarul Le Monde vine cu o precizare suplimentară şi anume spune că banca în cauză ar fi făcut obiectul unei percheziţii, zilele trecute, din partea unei echipe de la Oficiul central de combatere a corupţiei şi a infracţiunilor financiare şi fiscale. Anchetatorii căutau dovezi care să ateste veridicitatea şi legalitatea misiunilor pe care le-ar fi executat fostul preşedinte francez. Cum notează cotidianul de seară, .«frontiera între activităţile de consultanţă şi cele ale unui om de influenţă, cu un important carnet de de adrese, este foarte fragilă»

Pentru moment, Nicolas Sarkozy nu a reacţionat personal la aceste revelaţii dar anturajul său, citat tot de Le Monde şi de agenţia France Presse, afirmă că ex-preşedintele este «senin şi convins că activităţile sale de consultant respectă cu stricteţe legislaţia şi deontologia în vigoare în Franţa».

De partea lor, jurnaliştii ruşi au încercat, în zadar, să obţină o reacţie de la firma Reso-Garantia. Societatea este controlată de doi fraţi ruso-armeni, Serghei şi Nikolai Sarkisov. Ediţia rusă a revistei Forbes i-a clasat pe locul 8 în categoria celor mai bogate «clanuri familiale» din Rusia cu o avere estimată la 1,7 miliarde de dolari. Societatea Reso-Garantia a fost fondată în 1991, imediat după căderea fostei Uniuni sovietice, şi s-a specialzat în particular pe asigurările de auto-moto. Firma are peste 34.000 de angajaţi în ţară şi vreo 11 milioane de clienţi.

 
Nicolas Sarkozy, vizat de o nouă anchetă pentru trafic de influenţă