Franţa: Pierderi masive pentru sectorul restaurantelor

restaurantele_din_franta_sunt_inchise_de_pe_29_octombrie_2020_iar_patronii_se_tem_ca_daca_se_va_prelungi_criza_sanitara_nu_vor_mai_putea_vreodata_sa_redeschida.jpg

Restaurantele din Franta sunt închise de pe 29 octombrie 2020 iar patronii se tem ca daca se va prelungi criza sanitara nu vor mai putea vreodata sa redeschida.
Restaurantele din Franta sunt închise de pe 29 octombrie 2020 iar patronii se tem ca daca se va prelungi criza sanitara nu vor mai putea vreodata sa redeschida.
Image source: 
REUTERS Gonzalo Fuentes

Restaurantele sunt în continuare închise în Franţa, de la sfârşitul lunii octombrie. În 2020 ele au fost închise timp de cinci luni iar 2021 a demarat tot cu lacătul pe uşă. Unii s-au adaptat şi au dezvoltat serviciul de vânzări la domiciliu. Restul, sunt complet la mâna guvernului pentru a-i ajuta supravieţuiască.

În ciuda unui plan de susţinere financiară – de ajutorare a angajaţilor aflaţi în şomaj parţial, ajutoare garantate de stat, o posibilă întârziere la plata chiriei – cu 6 luni, sectorul restaurantelor, unul foarte apreciat şi recunoscut în întreaga lume, este complet în impas.

Patronii au ajuns să trăiască cu stresul că nu vor mai putea deschide vreodată bucătăria lor. Nurdan a înfiinţat Tamam Kitchen unde promovează mâncarea din întreaga lume: "personal, sunt un pic deprimată. Nu doar pentru că nu mai câştigăm banii necesari ci şi pentru că lipsa de activitate ne dă peste cap. Am trecut de la 12 până la 15 ore de muncă pe zi la zero ore de lucru. Iar asta schimbă totul: corpul, capul, mentalul..tot."

Nurdan nu simte că a fost ajutată prea mult de guvern. Ci din contră, că veştile proaste oferite de Executiv o demoralizează şi mai tare: "pur şi simplu am încetat să mai urmăresc ce informaţii şi explicaţii oferă Guvernul, începând cu data de 29 octombrie, atunci când am intrat în a doua carantină şi am fost nevoiţi să închidem din nou. Acum încerc să văd cum îmi pot organiza altfel business-ul pentru că nu putem să rămânem aşa. Este obositor. Risc să devin obeză şi complet deprimată."

Toţi patronii de restaurante doresc să deschidă cat mai repede posibil pentru a amortiza din pierderile suferite în timpul crizei sanitare.

Marc Sanchez este secretarul general al Sindicatului Lucrătorilor Independenţi:" mai întâi ni s-au cerut măştile sanitare, apoi testele iar acum vaccinurile …nu mai înţelegem nimic din toate acestea şi avem impresia că nimeni nu ne ia în serios şi nimeni nu vrea să ne înţeleagă."

Sindicatul cere o schimbare de strategie pentru a putea rămâne deschişi pe termen lung.

La un alt restaurant, bucătăria a rămas deschisă pentru comenzile făcute pe internet şi nu numai. Patrona povesteşte că a fost contactată de o " tânără, o infirmieră, ce îmi spunea că nu mai au ce mânca la spitalul în care lucrează. Aşa am decis să rămânem deschişi pentru a onora zilnic 30 de porţii de mâncare pentru acest spital. Este foarte stresant şi obositor. Iar în plus nu avem nicio perspectivă."

Iar în bucătăria chef-ului cu o stea Michelin, Gregory Marchand activitatea este aceeaşi ca într-o zi normală: "aici pregătim pentru mâine o supă cu curry, special pentru personalul medical. Nu trebuie să uităm că avem de a face cu un vírus ce omoară oameni. Cred că în continuare trăim cu o frică fiecare dar chiar de asta va trebui să fim puţin creativi."

1 milion de persoane lucrează în Franţa în sectorul restaurantelor. Chiar şi sub perfuzia guvernamentală, sectorul a pierdut în 2020, peste 80 000 de locuri de muncă. Patronii au dreptul la un ajutor în valoare de 20% din cifra de afaceri pe 2019 dar nu mai mult de 200.000 de euro.