Franţa: Loteria patrimoniului distribuie 15 milioane de euro la aproape 100 de monumente

maison_colette.jpg

Casa memoriala a fostei actrite si scriitoare Colette va beneficia de ajutor din loteria patrimoniului.
Casa memoriala a fostei actrite si scriitoare Colette va beneficia de ajutor din loteria patrimoniului.
Image source: 
maisondecolette.fr

Loteria patromoniului din Franţa – joc instaurat acum trei ani cu scopul de a recolta fonduri pentru restaurarea diverselor monumente – a cules anul trecut 15 milioane de euro. Sumă de bani ce va fi distribuită la circa 100 de monumente, clasate sau nu drept istorice.

Iniţial, 101 monumente – publice sau private - urmau să beneficieze de ajutor financiar dar în cele din urmă, trei dosare au fost retrase fiind incomplete. Aşadar 98 de monulente îşi vor împărţi o mană financiară de peste 15 milioane de euro. 19 dintre ele vor primi suma maximă admisă pentru un «candidat» şi anume 300.000 de euro. Principiul acestei distribuţii de fonduri este că banii de la loterie trebuie neapărat să completeze alte surse de finanţare.

«Loto du Patrimoine» cum a fost botezat acest joc în 2018 când a avut loc prima sa ediţie, are drept principiu de a distribui banii recoltaţi, cât mai echitabil, în toate departamentele franceze, pentru monumente care necesită lucrări urgente. Cum era previzibil, şi la această a treia ediţie, bisericile şi castelele au reprezentat majoritatea dosarelor câştigătoare. Printre fericiţii beneficiari s-au numărat totuşi şi alte tipuri de monumente: fântâni, mori, ecluze, ziduri fortificate şi chiar situri industriale. Astfel, o fostă fabrică de cărămizi şi o veche cooperativă de lapte au primit bani de la loto, la fel ca şi casa natală a celebrei actriţe şi scriitoare Colette sau fosta reşedinţă a directorului lagărului de prizonieri de pe îles du Salut din Guyana franceză. In fine, cei mai puţini bani – 8.000 de euro – au fost atribuiţi restaurării unei foste diamanterii, atelier de prelucrare a diamantelor, ca va fi transformată în muzeu.

Animatorul de televiziune Stéphane Bern cu câteva tichete de loto în mânà (Foto: AFP/Ludovic Marin).

Animatorul de televiziune Stéphane Bern, cel care pilotează, la cererea preşedintelui Emmanuel Macron, misiunea patrimoniului însărcinată să selecţioneze dosarele şi să distribuie banii recoltaţi, s-a declarat satisfăcut de rezultate, estimând că şi-a atins obiectivele în ciuda crizei sanitare. Pentru ediţia a 4-a, organizată deci anul acesta, s-au depus déjà 647 de cereri de finanţare din care vor trebuie selecţionaţi câştigătorii ediţiei 2021.

Reamintim că primul tiraj loto are loc de obicei în zilele patrimoniului organizate, anual, la mijlocul lunii septembrie. Au fost ediţii la care s-au tras numere pentru loto-ul patrimoniului şi pe 14 iulie, ziua naţională a Franţei.

 
Franţa: Loteria patrimoniului distribuie 15 milioane de euro la aproape 100 de monumente