«One Planet Summit», ediţia a 4-a, lansează un an crucial pentru biodiversitate

biodiv.jpg

O parte din pàdurea amazonianà din Brazilia a fost tàiatà pentru a làsa loc culturii de soia.
O parte din pàdurea amazonianà din Brazilia a fost tàiatà pentru a làsa loc culturii de soia.
Sursa imaginii: 
AP - Leo Correa

Emmanuel Macron, şeful statului francez, a prezidat luni ediţia a 4-a a lui «One Planet Summit», întâlnire iniţiată de liderul de la Paris şi consacrată biodiversităţii. Idea este de a relansa negocierile privind o mai bună protecţie a naturii, discuţii puse între paranteze de un an de zile din cauza epidemiei de Covid-19.

Emmanuel Macron a fost gazda acestei noi ediţii «One Planet Summit», o ediţie în partenerait cu ONU şi cu Banca mondială şi care s-a desfăsurat în parte cu oameni la faţa locului, la Palatul Elysée, în parte cu personalităţi conectate online, prin videoconferinţă. Astfel, au luat parte la discuţii circa 30 de responsabili de rang înalt – politici dar şi lideri de ONG-uri internaţionale sau de instituţii financiare precum cancelara germană Angela Merkel, premierul britanic Boris Johnson dar şi prinţul Charles, preşedinta Comisiei europene Ursula von der Leyen, primul vice-premier chinez Han Zheng, şamd.

«Viitorul nostru şi al planetei depinde de ceea ce vom face aici, acum» a declarat preşedintele Franţei în deschiderea lucrărilor. «La nivel internaţional, niciunul din obiectivele fixate pentru deceniul care s-a terminat, nu a fost atins în materie de protecţie a biodiversităţii» a mai insistat Macron. In plus, mai toţi experţii estimează că anul trecut a fost un an «alb», pierdut pentru mediu. Motiv pentru care, viitoarele 12 luni sunt considerate drept cruciale.

De partea sa, Antonio Guterres, secretarul general ONU, a intervenit prin videoconferinţă, estimând că «după criza Covid, care ilustrează pericolele dereglărilor de mediu, nu vom reveni la fosta normalitate». In fine, ţinând cont că virusul continuă să circule, «părţile implicate trebuie să găsească noiu feluri de la conlucra şi comunica pentru a accelera negocierile în vederea lui COP 15 privind biodiversitatea», reuniune ce va avea loc în China, a cerut de partea sa primul vice-premier al acestei ţări.

Actual ediţie a lui «One Planet Summit» avea 4 teme pe ordinea de zi. Protecţia ecosistemelor terestre şi marine; promovarea agro-ecologiei; mobilizarea finanţărilor; şi legătura între despăduriri, prezervarea speciilor şi sănătatea umană. La acest capitol esenţial – şi ilustrat din nou de criza coronavirului – s-a vorbit despre multiplicarea zoonozelor, transmiterea unor boli de la animale la oameni datorate apropierii tot mai mari între oameni şi speciile sălbatice din cauza distrugerii habitatelor animalelor.

In urma acestei ediţii a lui «One Planet Summit» s-au lansat 6 iniţiative internaţionale. Printre ele, un accelerator pentru «marele zid verde», proiect de înverzire a 8.000 de kilometri la sud de Sahara, lansat în 2005 dar în adormire practic tot de atunci. S-au creat de asemenea «Coaliţii» pentru natură şi oameni, pentru Marea Mediterană, şi s-a pus pe picioare o alianţă inedită de cercetare-acţiune, dedicată prevenirii noilor pandemii de origine animală.

Anul acesta, 2021, este unul plin de întâlniri importante pentru mediu şi biodiversitate. Astfel, are loc Congresul mondial al Uniunii internaţionale pentru conservarea naturii, e programată şi a 15-a reuniune a Convenţiei ONU privind diversitatea biologică (COP 15), a 26-a Convenţie pentru climă (COP 26) şi, în fine, o ultimă «COP» consacrată combaterii deşertificării. In faţa multitudinii de astfel de reuniuni, Emmanuel Macron pledează dealtfel pentru «un summit al tuturor COP».