Franţa: Sute de mii de raţe şi de gâşte au fost sacrificate pentru a fi eradicată gripa aviară

sute_de_mii_de_pasari_-_rate_si_gaste_au_fost_sacrificate_in_decembrie_si_in_ianuarie_pentru_a_fi_eradicate_focarele_de_gripa_aviara_in_franta.jpg

Sute de mii de pasari - rate si gaste au fost sacrificate în decembrie si in ianuarie pentru a fi eradicate focarele de gripa aviara în Franta.
Sute de mii de pasari - rate si gaste au fost sacrificate în decembrie si in ianuarie pentru a fi eradicate focarele de gripa aviara în Franta.
Image source: 
Pascal Xicluna / agriculture.gouv.fr

Crescătorii de păsări sunt tot mai revoltaţi de aceste pierderi suferite. Ministrul Agriculturii, Julien Denormandie le promite indemnizaţii financiare – de săptămâna viitoare dar atenţionează că vor trebui sacrificate încă sute de mii de raţe şi gâşte.

Cifra raţelor sacrificate este colosală, spune Ministrul francez al Agriculturii dar cu certitudine ea va fi şi mai mare căci noi păsări vor trebui sacrificate. Ministrul vorbeşte despre o cursă contra-cronometru pentru a eradica virusul gripei aviare.

Din decembrie, deja, au fost omorâte 400.000 de raţe într-un singur departament situat în sud-vestul Franţei, des Landes, iar ministrul s-a deplasat acolo pentru a vorbi cu crescătorii.

El a recunoscut că nu poate preconiza câte păsări vor mai putea fi salvate şi că, departamentul, pe termen scurt, este condamnat dar sacrificarea este prevăzută şi în zilele ce vin pentru a se putea evita o răspândire a gripei aviare şi în departamentele învecinate.

De la începutul apariţiei gripei aviare, 124 de focare au fost descoperite în Franţa, dintre care 119 doar în les Landes.

Primele indemnizaţii financiare vor fi acordate crescătorilor începând cu săptămâna viitoare, promete ministrul francez. 

Pierderile sunt imense, spune Marie-Pierre Pé - responsabila sectorului interprofesional pentru exploataţiile de raţe şi gâşte: "în ciuda mijloacelor de eradicare a gripei aviare, situaţia nu este stabilizată şi asistăm la apariţia unor noi focare. Am început să credem că situaţia nu se opreşte şi că avem nevoie de noi strategii în faţa acestui virus ce este de o forţă extremă. El a fost susţinut şi de condiţii meteo favorabile. Am avut vreo 15 zile în care a plouat foarte mult iar vântul a favorizat propagarea virusului gripei aviare. Suntem cu atât mai afectaţi cu cât vânzările noastre au scăzut enorm şi din cauza coronavirusului – restaurantele fiind închise, ele reprezantau 50% din vânzările noastre deci automat sectorul este foarte afectat."

Toate exploataţiile trebuiesc dezinfectate şi rămân închise atât timp cât va fi necesar, au decis autorităţile, mai exact până când testele vor ieşi negative pentru exploataţiile aflate pe o rază de 5 km între ele.