«Democraţia americană s-a clătinat», «Un preşedinte insurecţional» – presa franceză comentează pe larg situaţia din SUA

presa.jpg

Militanti pro-Trump iau cu asalt Capitoliul de la Washington unde se reunise Congresul american, 6 ianuarie 2021.
Militanti pro-Trump iau cu asalt Capitoliul de la Washington unde se reunise Congresul american, 6 ianuarie 2021.
Image source: 
AFP/Win McNamee

Presa de la Paris comentează pe pagini întregi şi în editoriale acerbe situaţia din SUA. «Vigilenţă», «Narcisism», «Democraţia americană s-a clătinat» - analizele şi comentariile ziariştilor francezi nu iartă atitudinea celor care au provocat haosul de la Washington, începând cu preşedintele Donald Trump.

Intr-o analiză publicată de influentul ziar Le Monde sub titlul «Donald Trump, preşedintele insurecţional», Sylvie Kauffmann, directoarea publicaţiei, denunţă atitudinea celui care, «printr-o tentativă de insurecţie, a incitat la ceea ce nu reuşise să obţină pe cale legală de două luni încoace, şi anume suspendarea procedurii de certificare a victoriei lui Joe Biden. Donald Trump şi-a dus până la capăt nebunia distrugătoare şi narcisistă. A asistat la haosul din Capitoliu de la Casa albă de unde a postat două mesaje, fără să le ordone însă partizanilor săi să se retragă. A făcut-o mai târziu, prin intermediul unui clip video în care a repetat că alegerile din noiembrie au fost trucate. Partidul republican, nu doar că a pierdut puterea dar şi onoarea în această zi dramatică în care democraţia americană s-a clătinat» conchide cea care, pentru ziarul Le Monde, a fost ani de zile în post la Washington.

Editorialul din Le Monde este intitulat «Ziua ruşinii în SUA». Jurnalistul începe prin a constata că «Trump a fost ales acum patru ani pentru a reda grandoarea Americii. Liderul de la Casa albă îşi termină mandatul umplând de ruşine America. Această zi neagră pentru SUA este rezultatul unei preşedinţii agitate care a divizat ţara în două. O primă parte respectă ordinea constituţională şi deciziile judiciare, cea de-a doua parte trăieşte într-un univers paralel, alimentat de tezele complotiste şi de o realitate zisă alternativă în care Trump nu a pierdut alegerile ci a fost victima unei fraude masive şi orchestrate. Ii aparţine acum preşedintelui ales Joe Biden să reconstruiască această democraţie profund zdruncinată. Traumatismul de miercuri îl poate ajuta chiar dacă mai rămân multe necunoscute şi numeroase întrebări la care lumea întreagă, stupefiată de atâta fragilitate, aşteaptă înfricoşată răspunsuri» conchide Le Monde.

Sub titlul «Ieşire necontrolata de pe carosabil», editorialistul de la Figaro, ziar conservator, constată că «Donald Trump este primul preşedinte american din era modernă care repune în cauză votul concetăţenilor săi, certificat de autorităţile politice şi judiciare ale ţării. Trump ar fi putut să iasă cu capul sus, cu un bilanţ contestabil dar deloc neglijabil. In loc de asta, narcisismul său a ignorat demnitatea, a busculat instituţiile, a călcat în picioare democraţia, a divizat tabăra sa politică şi şi-a terminat presedinţia în râpă» deplânge editorialistul de la Figaro.

Colegul de la Libération, cotidian de centru-stânga, şi-a intitulat editorialul «Vigilenţă». Ziaristul atrage atenţia că «scenele halucinante ale hoardei lansate contra simbolurilor democraţiei americane sunt şi profund franceze, italiene, britanice sau germane. Este iluzoriu pentru o democraţie, oricât de veche şi de încrezătoare ar fi ea, să se creadă la adăpostul populiştilor secolului 21. Aceştia sunt aici, printre noi, gata să se folosească de cea mai mică falie, de orice semn care le-ar legitima discursul periculos» e de părere colegul de la Libération.

Le Parisien, ziar popular, publică nu mai puţin de 6 articole diferite – de cele mai multe ori strict factuale – despre ce s-a întâmplat miercuri la Washington. Unghiurile ales sunt variate. Se repune astfel în cauză «sănătatea mintală a lui Trump», se analizează «faliile în sistemul de securitate de la Capitoliu», «Ziua în care democraţia americană s-a zdruncinat» şi, nu în ultimul rând, faptul că «după haos, victoria lui Joe Biden a fost, în fine, confirmată».

 
«Democraţia americană s-a clătinat», «Un preşedinte insurecţional» – presa franceză comentează pe larg situaţia din SUA