Fabricantul de anvelope Michelin va suprima 2.300 de locuri de muncă în Franţa

michelin.jpg

Fabricantul francez de pneuri Michelin anuntà suprimarea a 2.300 de locuri de muncà în Franta, în urmàtorii trei ani.
Fabricantul francez de pneuri Michelin anuntà suprimarea a 2.300 de locuri de muncà în Franta, în urmàtorii trei ani.
Image source: 
Ludovic MARIN AFP/Archives

Firma franceză de anvelope Michelin anunţă că va suprima în următorii trei ani 2.300 de locuri de muncă în Franţa. O restructurare care urmăreşte ameliorarea productivităţii sale. Planul de restructurare nu prevede însă, pentru moment cel puţin, nicio închidere de uzine. De asemenea, Michelin nu evocă disponibilizări în ţările din afara Franţei unde este prezentă. Reamintim că Michelin are trei fabrici şi o reţea comercială în România, ţară în care fabricantul francez are circa 4.000 de angajaţi.

Planul de restructurare de la Michelin, programat să dureze trei ani şi botezat «de simplificare şi competitivitate», a fost anunţat sindicatelor şi este explicitat de preşedintele firmei într-un interviu acordat ziarului Le Figaro. Florent Menegaux insistă mai întâi pe faptul că «acest plan nu prevede nici plecări forţate, adică disponibilizări, nici închideri de uzine. E vorba de un plan de simplificare a activităţilor noastre administrative şi terţiare şi de un plan de ameliorare a productivităţii noastre industriale pe siturile istorice din Franţa» spune preşedintele Michelin.

Intrebat dacă această decizie este o consecinţă a crizei sanitare, Menegaux afirmă că ar fi lansat restructurarea chiar şi fără ciza Covid. «Totuşi, aceasta din urmă ne-a impactat foarte serios cifra noastră de afaceri şi rezultatele. Nu am mai cunoscut o astfel de criză de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial» mai spune înaltul responsabil de la Michelin.

Firma de pneuri, veche de 130 de ani, prevede ca uzinele sale din Franţa – 14 la numări - să se concentreze în viitor pe activităţi de înaltă tehnologie şi industriile viitorului. Cauciucuri sintetice, cabluri, amestecuri, anvelope speciale pentru geniul civil sau pentru automobile de sport şi de lux.

O mare parte din posturile care vor fi suprimate în viitorii 3 ani sunt administrative şi localizate la Clermont-Ferrand, sediul istoric al lui Michelin. In toată Franţa, fabricantul de anvelope are circa 20.000 de angajaţi iar în restul lumii alţi 130.000. Astfel, Michelin are trei fabrici – la Zalău, Floreşti şi Bucureşti - şi o reţea comercială în România, ţară în care fabricantul francez are circa 4.000 de angajaţi.

Dacă în interviul său, preşedintele Michelin nu evocă soarta uzinelor şi angajaţiilor din afara Hexagonului, firma şi-a închis recent o fabrică în Germania. De asemenea, din 2017 încoace, Michelin şi-a închis o uzină în Franţa şi a surpimat 1.500 de posturi, în Hexagon dar şi în SUA.

Reamintim că Michelin este pe primul loc în lume în clasamentul fabricanţilor de pneuri, graţie produselor sale de mare calitate şi bazate pe materiale de înaltă tehnologie. Anvelopa reprezintă 90% din cifra de afaceri a lui Michelin dar procentul este în declin. Astfel, peste un deceniu, pneurile nu vor mai reprezenta decât trei sferturi din cifra de afaceri a firmei.

 
Fabricantul de anvelope Michelin va suprima 2.300 de locuri de muncă în Franţa