Şoc cultural la Google: angajaţii au creat primul sindicat în firmă

google.jpg

Sediul californian al firmei Google de la Mountain View.
Sediul californian al firmei Google de la Mountain View.
Image source: 
AP/Marcio Jose Sanchez

După luni de zile de tensiuni interne, angajaţii firmei Google au creat luni 4 ianuarie primul sindicat în sânul firmei. E vorba de o premieră printre giganţii noilor tehnologii din Silicon Valley.

Crearea sindicatului de la Google – mai exact de la Alphabet, firma-mamă a motorului de căutare - survine în contextul în care tot mai multe societăţi din Silicon Valley – locul din California în care sunt concentrate mai toate marile firme de noi tehnologii sau start-up-uri – sunt confruntate cu nemulţumirile angajaţilor lor.

După cum remarcă observatorii, până acum aceste societăţi evitaseră crearea sindicatelor plătindu-i bine pe salariaţii lor. Vremurile s-au schimbat însă – în rău, spun mulţi. Dacă acum două decenii, angajaţii erau încurajaţi să-şi exprime punctele de vedere, acum salariaţii de la Google nu mai pot lua cuvântul săptămânal şi nu mai pot consulta documente fără autorizaţie.

Dealtfel, conflictul de la Google care a dus la naşterea sindicatului a plecat de la disponibilizarea anul trecut a 4 angajaţi care îndrăzniseră să le reamintească şefilor deviza informală a lui Google«Don’t be evil»-«Nu fiţi răuvoitori». A urmat apoi, picătura care a umplut paharul şi anume darea afară, luna trecută, a unei cercetătoare de culoare care lucra pe chestiuni de etică legate de inteligenţa artificială.

De notat că acest prim sindicat nu se va ocupa doar de chestiuni legate de salariaţi şi de condiţiile lor de lucru ci şi de problematici etice, sociale şi de mediu. Intr-o tribună publicată luni în New York Times, doi dintre fondatorii sindicatului de la Alphabet, ambii ingineri, spun că vor să revină la deviza iniţială a firmei.

Reamintim că Alphabet reuneşte mai multe entităţi printre care Google dar şi YouTube, Fitbit sau Waymo, societăţi în care lucrează 130.000 de oameni în lumea întreagă.

 
Şoc cultural la Google: angajaţii au creat primul sindicat în firmă