Comentarii elogioase în presa franceză la adresa recentei preşedinţii germane a UE

ue.jpeg

Portugalia a preluat la 1 ianuarie 2021 presedintia semestrialà a UE, dupà cum se poate citi pe poarta Brandebourg, monumentul simbolic din Berlin.
Portugalia a preluat la 1 ianuarie 2021 presedintia semestrialà a UE, dupà cum se poate citi pe poarta Brandebourg, monumentul simbolic din Berlin.
Image source: 
Christoph Soeder, AFP

Presa franceză este în aceste zile extrem de elogioasă la adresa recent încheiatei preşedinţii germane a UE. „Bilanţ neaşteptat de bun”, „Nicio umbră pe tablou” – omagiile nu lipsesc, inclusiv din partea unor publicaţii adesea critice vizavi de felul în care este guvernată Europa.

Cele mai ditirambice comentarii vizavi de felul în care a decurs preşedinţia germană a UE în al doilea semestru al anului 2020 le-am găsit în Libération sub semnătura lui Jean Quatremer. Celebrul corespondent la Bruxelles al ziarului de centru-stânga, unul dintre cei mai atenţi şi buni cunoscători al arcanelor europene, a fost vrăjit de felul în care s-a descurcat cancelara germană. „Pe ultima linie dreaptă a celui de-al 4-lea şi ultim mandat al ei, Angela Merkel a reuşit, de o manieră neaşteptată, să-şi înscrie numele în panteonul istoriei europene alături de iluştri ei predecesori Helmut Kohl, Helmut Schmidt şi Konrad Adenauer. Cunoscută mai degrabă pentru a fi „Frau Nein” a Europei, cea care punea înainte de toate interesele germane chiar şi cu riscul de a destabiliza Europa, a reuşit în semestrul al doilea al anului trecut să promoveze interesul general european. Bilanţul lui Merkel este impresionant” continuă ziaristul de la Libération. „Punerea în comun a unei părţi a datoriilor naţionale apărute de pe urma pandemiei via un fond de relansare de 750 de miliarde de euro, adoptarea unui cadru financiar plurianual de peste o mie de miliarde de euro, obiective climatice mai ambiţioase, subvenţii europene condiţionate de respectarea statului de drept, tratat comercial cu Regatul Unit şi, în ultima clipă, acord UE-China privind investiţiile – cancelara Angela Merkel s-a impus în plină criză sanitară. „Virajul este uluitor, sunt admirativ” spune un deputat francez citat de Quatremer. „Cancelara germană a ştiut să treacă de la o preşedinţie semestrială normală, care nu o inspira prea mult, la gestionarea stării de urgenţă europene, rol în care a excelat” spune de partea ei o sursă europeană citată de acelaşi jurnalist de la Libération.

„Merkel şi-a jucat perfect partitura: şi-a consulat non-stop coaliţia şi miniştri, s-a folosit de bunele relaţii pe care le întreţine cu preşedintele francez dar şi de influenţa pe care o are în sânul Partidului popular european. In fine, s-a înţeles bine şi cu Charles Michel, preşedintele Consiliului european şi cu compatrioata ei, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei. Aşa a reuşit să învingă reticenţele statelor care respingeau fondul de relansare şi aşa a convins Polonia şi Ungaria să accepte condiţionalitatea „statului de drept”. In fine, în dosarul Brexit, pe care nu l-a gestionat în direct, repartizarea rolurilor între Paris – „bad cop” – şi Berlin – „good cop” – a funcţionat perfect pentru a ajunge la un acord de ultim moment. Merkel a ştiut de asemenea să se folosească de oportunitatea momentului – SUA între două administraţii – pentru a semna un acord cu China privind investiţiile. Pe scurt, preşedinţia germană a UE a fost fără cusur de la un capăt la altul conchide pe acelaşi ton entuziast ziaristul de la Libération.

Merkel şi-a câştigat pariul, acela de a menţine UE unită şi solidară

„Scor maxim pentru preşedinţia germană” exclamă şi Le Figaro sub semnătura cronicarului conservator Nicolas Baverez. „Riscurile erau ca urgenţa sanitară să acapareze toate energiile, să oculteze mize decisive şi să dea naştere unei corona-preşedinţii. In faţa acestor sfidări majore, Angela Merkel a ţinut piept şi a reuşit. Lovită din plin de criza sanitară, UE s-a trezit. Cert, nu a ştiut să prevină al doilea val epidemiologic nici să coordoneze măsurile naţionale de carantinare sau de închidere a frontierelor dar a putut negocia cu laboratoarele farmaceutice pentru a asigura şi aproviziona ţările cu vaccinuri. Pe plan mondial, preşedinţia germană a pus jaloanele unei autonomii strategice a UE şi a ştiut să reziste manevrelor de destabilizare conduse de Donald Trump. Bilanţul preşedinţiei germane este deci impresionant chiar dacă realizările ei în materie de apărare şi imigraţie rămân limitate” îşi termină Baverez cronica din Figaro.

In fine, La Croix salută „o reuşită în plină pandemie. Cu zece luni înainte să se retragă de pe scena politică, Merkel şi-a câştigat pariul, acela de a menţine UE unită şi solidară constată ziarul catolic în timp ce Les Echos sublinează „condiţiile de dialog extrem de dificile din cauza contextului sanitar. Nicio negociere dură nu se poate pilota prin intermediul a 27 de ecrane de calculator. Forţa primei puteri europene şi capacitatea cancelarei de a ajunge la compromisuri au dat însă roade. Din aceste motive, al doilea semestru al anului 2020 a înălţat şi mai sus statura cancelarei Angela Merkel în istoria construcţiei europene conchide cotidianul financiar francez.

 
Comentarii elogioase în presa franceză la adresa recentei preşedinţii germane a UE