Concert excepţional Jean-Michel Jarre într-o catedrală Notre-Dame din Paris virtuală (VIDEO)

jmjarre.jpg

Artistul-compozitor Jean-Michel Jarre, înaintea concertului din seara de 31 decembrie 2020.
Artistul-compozitor Jean-Michel Jarre, înaintea concertului din seara de 31 decembrie 2020.
Image source: 
AFP/Stéphane de Sakutin

In seara de 31 decembrie 2020, artistul-compozitor francez Jean-Michel Jarre le-a propus internauţilor un concert excepţional într-un decor pe măsură: catedrala Notre-Dame din Paris creată din imagini de sinteză.

Concertul starului muzicii electronice a durat 50 de minute, la cumpăna anilor 2020-2021. Colosalul show al lui Jean-Michel Jarre a fost transmis live pe YouTube şi Facebook. Efecte speciale, luminoase şi sonore, o catedrală Notre-Dame reconstituită din imagini de sinteză – inclusiv cu turla dispărută la incendiul din aprilie 2019 – concertul care a mizat pe realitatea virtuală (VR) a depăşit aşteptările internauţilor.

In timp ce compozitorul era în direct dintr-un studio parizian, un avatar al său era prezent în interiorul catedralei Notre-Dame şi în mijlocul unei mulţimi – virtuale – de fani. Monumentul parizian fusese integral digitalizat înaintea tragediei de acum un an şi jumătate.

Idea acestui concert virtual – care a înlocuit tradiţionalul foc de artificii din noaptea anului nou de la Paris – a venit de la Primăria capitalei franceze şi a fost sprijinit de Unesco. Botezat «Welcome to the other side», concertul în imersiune a fost realizat în colaborare cu stra-up-ul francez VRrOOm. Peste 150 de tehnicieni au fost mobilizaţi mai multe săptămâni pentru a realiza acest spectacol futurist.