Franţa: Un studiu arată unde şi cum se îmbolnăvesc francezii cu Covid-19

Pasagerii din metroul parizian ar trebui sa lase scaunul de lânga liber pentru a nu contribui la propagarea coronavirusului

Pasagerii din metroul parizian ar trebui sa lase scaunul de lânga liber pentru a nu contribui la propagarea coronavirusului
Pasagerii din metroul parizian ar trebui sa lase scaunul de lânga liber pentru a nu contribui la propagarea coronavirusului
Image source: 
Cristina Teaca

Franţa începe să înţeleagă şi să ierarhizeze principalii vectori de infecţie. Un studiu ce compară comportamentul persoanelor infectate cu cel al unora sănătoase a fost publicat joi sub numele « ComCor ». La el au lucrat Institutul Pasteur, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia pentru Sănătate Publică şi institutul de sondaje IPSOS.

Toate aceste organisme au analizat răspunsurile primite de la 30.330 de persoane ce au fost testate pozitiv în a doua jumătate a lunii octombrie.

Răspunsurile au fost comparate cu aproape 3.500 de precizări oferite de persoane testate negativ.

Prima concluzie este că mai puţin de jumătate dintre cei care au răspuns – 44% ştiau de la cine s-au contaminat. 35% nu ştiau deloc de unde au luat Covid-19 în timp ce 21% bănuiau cine este persoana sursă.

Dintre cei care ştiau de unde au luat virusul, un sfert susţin că partenerul de viaţă – soţul ori soţia le-a transmis. La acest capitol Institutul Pasteur subliniază posibilitatea de a fi subestimat transmiterea virusului de către proprii copii, cel mai des ei nu prezintă simptome.

Din rândul celor care s-au infectat în afara casei, în mare parte contaminarea a intervenit tot în familie ori dacă nu, s-a produs în mediul profesional ori în rândul amicilor.

Mesele luate împreună jocă un rol central în îmbolnăvire, birourile împărţite de mai multe persoane, ori, orice alte reuniuni fizice, mai spune studiul.

Persoanele ce lucrează în administraţie, ori angajaţii comerciali sunt cei mai expuşi la fel şi profesioniştii din sănătate, lucrătorii din industrie şi şoferii.

La polul opus, cel mai puţin expuşi sunt dascălii, oamenii de ştiinţă, unii funcţionari publici.

Ïn cele din urmă, cercetarea mai arată şi că activităţi pe care orice francez le consideră riscante antrenează de fapt un risc scăzut – călătoria cu autobuzul sau cu tramvaiul ori cumpărăturile într-un magazin. 

Ideea este că suntem mai tentaţi să nu respectăm măsurile sanitare minime în familie dar să ne protejam în special în transportul public pentru că nu ştim cine ne înconjoară iar astfel ne îmbolnăvim mai degrabă în familie decât într-un tramvai.

Coordonatorul  studiului, Arnaud Fontanet, membru al Consiliului Stiinţific, insistă ca francezii să interpreteze « prudent » aceste rezultate.