Covid-19: Franța pregătește ieșirea din carantină

franta_a_reimpus_pe_30_octombrie_carantina_nationala_pentru_o_luna_pentru_a_incetini_propagarea_covid-19_si_a_oprit_toate_activitatile_neesentiale.jpg

Franta a reimpus pe 30 octombrie carantina nationala; pentru o luna, pentru a încetini propagarea Covid-19 si a oprit toate activitatile neesentiale.
Franta a reimpus pe 30 octombrie carantina nationala; pentru o luna, pentru a încetini propagarea Covid-19 si a oprit toate activitatile neesentiale.
Image source: 
AP Photo/Michel Spingler

După 20 de zile, numărul de noi contaminări și de decese scade dar nivelul este încă ridicat în ambele cazuri. Astfel că autoritățile trebuie să fie extrem de prudente pe acest teren al ieșirii din carantină.

Cei care au fost cei mai vehemenți în această perioadă și au cerut ridicarea restricțiilor în cazul lor sunt aceeași care de doi ani trăiesc momente delicate. comercianții. Au fost luni de proteste ale Vestelor galbene iar apoi a urmat greva generală izbucnită în semn de protest față de reforma pensiilor iar anul acesta trebuie să facă față crizei sanitare. După toate acestea, mulți sunt cei care nu își vor mai putea continua activitatea. 

 

Ministrul Economiei, Bruno Le Maire a cerut marilor distribuitori on-line să amâne operațiunea comercială de Black Friday, prevăzută inițial pentru 27 noiembrie.

Cel mai probabil, magazinele vor putea deschide pe 1 decembrie dar nu și barurile ori restaurantele. 

 

Autoritățile sunt foarte precaute în ceea ce privește forma acestei ieșiri din carantină, de altfel nici nu folosesc această expresie - ieșire ori ridicare a carantinei ci vorbesc de ”o relaxare a carantinei”. ”Nu suntem deloc pentru o de-carantinare”, subliniază purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gabriel Attal. 

 

Unele regiuni precum Auvergne-Rhône-Alpes înregistrează în continuare o situație tensionată în spitale. În Paris și regiunea pariziană, unde situația pare să se amelioreze, nimeni nu poate exclude posibilitatea apariției unor noi focare, așa cum s-a întâmplat la Marsilia. Pentru a ajuta personalul din spitale, autoritățile își doresc mai degrabă o ieșire treptată, progresivă. Să nu uităm că se aproprie Crăciunul și că mulți și-ar dori să sărbătorească în restaurante cu familia ori cu prietenii. Guvernul se teme că un astfel de moment ar anula efectele unei întregi luni de carantină și că populația a stat degeaba în case în noiembrie. 

 

Guvernul francez ia în calcul și un eventual retur al epidemiei în regiunile frontaliere cu Elveția, Italia ori Germania. Așa s-a născut ideea unui al treilea val, la fel de ipotetic cum era cel al doilea, acum 6 luni. 

 

Iar dacă relaxarea carantinei se va face cu pași mici importantă este ultima etapă. Ea va depinde de evoluția virusului. Un consilier prezidențial crede că totuși poate va trebui să învățăm să trăim cu Covid așa cum trăim cu gripa sezonieră ce provoacă 15.000 de morți anual iar asta chiar dacă există de ani buni un vaccin împotriva ei.  

 

Ce este bine de știut: Franța este țara care realizează foarte multe teste pentru depistarea bolnavilor cu coronavirus, undeva la 2 milioane de teste săptămânal, 16% sunt pozitive. 

 

Acum, ideea guvernului este ”testarea, depistarea cazurilor contacte și izolarea atât a bolnavului cât și a celor care au intrat în contact cu el”. 

Iar aici, unii parlamentari cer amenzi mai aspre, pentru ca, spun ei, nu toată populația și economia să aibă de suferit. 

 

Fără sancțiuni nu vom avea rezultate, spune președintele grupului parlamentar Agir ensemble / să acționăm împreună și din care fac parte 20 de deputați ai majorității.

 

Responsabilul cere ca izolarea la domiciliu să devină obligatorie: 14 zile pentru persoanele pozitive și 7 zile pentru cazurile de contact. Cei care nu vor respecta vor trebui să achite o amendă de 10.000 de euro, dorește acest parlementar explicând că în Spania amenda poate merge până la 600.000 de euro ori în Italia pedeapsa este direct închisoarea. 

 

Ce este cert, ieșirea din carantină va trebui să aibă loc cât se poate de ”lejer”, ca să ne adaptăm la limbajul guvernului dat fiind și că numărul persoanelor care suferă de depresie s-a dublat pe final de an. Cele mai multe cazuri constatate sunt în rândul tinerilor. Ei se plâng că se simt izolați și singuri, vulnerabili în fața coronavirusului iar lipsa venitului le provoacă angoase. 

 

Vestea bună, ca să încheiem optimiști: de vineri se pot vinde brazi pentru Crăciun, în spațiul liber.