Trump, «o gaură neagră de egocentrism, impulsiv şi gălăgios»; Biden, «un pompier pentru America» sau «un pacificator-şef»-comentariile presei franceze după prezidenţialele americane

Presedintele-ales al SUA, Joe Biden, la discursul sàu din Wilmington, rostit în ziua de 7 noiembrie 2020.

Presa franceză a început încă din week-end să comenteze victoria democratului Joe Biden la prezidenţialele americane. Atitudinea învinsului Donald Trump, portretul învingătorului Joe Biden, ce ne aşteaptă şi ce îi aşteaptă pe americani în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat – iată doar câteva unghiuri din care este privită, analizată şi comentată actualitatea de peste Atlantic de presa din Franţa.

Le Monde ne avertizează: «Prezidenţialele americane nu s-au terminat complet. Tranziţia între Joe Biden şi Donald Trump se anunţă agitată». Intr-un alt articol, ziarul de seară schiţează portretul lui Joe Biden, «un supravieţuitor obligat să devină pacificatorul-şef. Dotat cu o lungă experienţă, fostul vice-preşedinte al lui Barack Obama a trecut prin multe probe înainte să fie ales al 46-lea preşedinte al SUA. Biden întruchipează tot ceea ce Donald Trump a urât şi respins de-a lungul mandatului său. Preşedintele-ales va trebuie deci să reconcilieze ţara cu el însuşi».

Intr-un lung editorial, de această dată semnat – lucru rarisim – chiar de directorul lui Le Monde, Jérôme Fenoglio e de părere că «după 4 ani de mandat devastatator al lui Trump, după luni de zile de campanie electorală degradantă, al 46-lea preşedinte al SUA va înainta în câmpul de ruine abandonat de predecesorul său. Sarcina care-l aşteaptă se anunţă imensă, totul sau aproape este de reconstruit. In aşteptarea instalării sale la Casa albă în ziua de 20 ianuarie 2021, Biden va trebui să dea dovadă de calm. Asta în contextul în care Trump va continua fără îndoială, până în ultima zi a preşedinţiei sale, să se comporte ca o gaură neagră de egocentrism care ar prefera să înghită democraţia, ţara întreagă şi chiar planeta decât să se recunoască învins sau în culpă.» Din toate aceste motive şi din multe altele enumerate de editorialistul de la Monde, «misiunea lui Joe Biden va fi de a transforma uşurarea în speranţă».

Le Figaro, publicaţie conservatoare, constată că «nici în ziua de după, Donald Trump nu se recunoaşte învins şi preferă să nege evidenţa.» Editorialistul cotidianului e şi mai virulent. Sub titlul «Prezidenţialele americane: legitimitatea», confratele nostru scria încă de duminică: «Donald Trump are talentul excepţional de a fi în centrul totului, chiar şi a înfrângerii sale. E capabil să-l priveze de glorie pe învingătorul său şi să-i facă zile negre de-al lungul întregului său mandat.» Intr-un nou comentariu, acelaşi Philippe Gélie de la Figaro ne reaminteşte azi că «dacă democratul a triumfat în faţa republicanului, acesta nu e încă la pământ. Cu cele aproape 71 de milioane de alegători, Trump păstrează o fenomenală putere politică şi o incomparabilă putere de influenţă pe reţelele de socializare. Joe Biden îşi va începe mandatul cu un rival mai departe în picioare» prezice editoarialistul de la Figaro.

Joe Biden, la antipozii unui Donald Trump impulsiv şi gălăgios

Colegul editorialist de la Libération, ziar de centru-stânga, se arată şi el îngrijorat de atitudinea celui care mai e preşedinte. «In joc se află fundamentele democratice ale celei mai mari puteri mondiale. Odată terminate calculelele matematice care vor consfinţi oficial verdictul urnelor, miza va fi de a verifica soliditatea instituţiilor americane. Primul job al lui Biden va fi deci să cauterizeze rănile democratice dar şi economice, sociale, rasiale şi sanitare ale societăţii americane» sugerează editorialistul de la Libération. Intr-un alt articol, intitulat «Pentru Trump, s-a terminat cu imunitatea urât mirositoare», ziarul francez ne reaminteşte că «justiţiabilul Trump nu e decât un supravieţuitor. De-a lungul carierei sale şi până la începutul unicului său mandat, promotorul imobiliar a trecut printr-o procedură în destituire, 6 falimente, 30 de acuzaţii pentru «nereguli de ordin sexual» şi circa 4.000 de plângeri legate de afacerile sale.De fiecare dată însă, miliardarul a ştiut să iasă basma curată. Orizontul nu se arată la fel de uşor. Orice ar fi, în faţa inevitabilului tsunami juridic, Trump riscă poate ceva şi mai umilitor decât puşcăria şi anume ruinarea sa totală din cauza onorariilor vărsate diverşilor săi avocaţi.»

Mai puţin analitic decât confraţii săi citaţi mai sus, Le Parisien, ziar popular, evocă totuşi pe larg în paginile sale rezultatul prezidenţialelor americane. «Biden ales, Europa răsuflă uşurată» este unul din titlurile publicaţiei. Se insistă de asemenea pe faptul că mai toţi liderii europeni, începând cu cel francez, Emmanuel Macron, i-au felicitat pe Joe Biden şi Kamala Harris dar cu îndemnul «Să acţionăm împreună !», aluzie la faptul că Europa este interlocutorul şi nu fiecare dintre europeni în parte. «Nou preşedinte, nouă personalitate… la antipozii unui Donald Trump impulsiv şi gălăgios, provocator până la exces. Cu Biden va fi mai puţin teatral», prezice un membru al anturajului prezidenţial francez citat de Le Parisien.

Revistele săptămânale franceze apar de obicei miercuri-joi. In ediţiile lor online există însă déjà o serie de comentarii sau cronici referitoare la alegerile americane. Astfel, L’Obs notează că «Trump ne prezintă cel mai rău scenariu. De la autoproclamarea sa ca învingător la denunţarea – fără dovezi - a unor fraude masive, greu de crezut în aceste condiţii într-o tranziţie liniştită» scrie revista.

L’Express schiţează de partea sa portretul viitorului preşedinte sub titlul «Joe Biden, un pompier pentru America. Intr-o ţară divizată la sânge, misiunea pe care şi-a fixat-o noul ales, aceea de a reuni ţara, va fi extrem de grea.»

Le Point, alt săptămânal conservator din Franţa, în descrie pe Biden drept «un anti-Trump şi reconciliator-şef. Oare va fi de ajuns ca să liniştească o ţară mai divizată ca niciodată?» se întreabă corespondenta lui Le Point la Washington. Intr-un alt articol, Gérard Aradud, fost ambasador al Franţei în SUA şi la ONU, e de părere că «chiar dacă au pierdut Casa albă, republicanii ies mai puternici după acest scrutin iar Donald Trump nu îşi va abandona probabil ambiţiile.»

In fine, colegii de la France 24 îl descriu pe Biden ca pe un «antidot democrat contra lui Donald Trump. Moderat, cu experienţă, el are empatia necesară pentru a-l face uitat pe turbulentul preşedinte conservator.»