Statutul lui Uber în California, legalizarea avorturilor în Louisiana sau a drogurilor în alte state - alegătorii americani aveau şi alte teme de departajat

Sarah McBride, 30 de ani, este prima senatoare transgender din SUA. Ea a fost aleasà la scrutinul din 3 noiembrie 2020.

In afară de scrutinul prezidenţial, cetăţenii americani au avut şi alte teme asupra cărora trebuiau să se pronunţe marţi, 3 noiembrie. Referendumuri locale privind drogurile sau avorturile, reînnoirea unor mandate de aleşi din Congres, legislaţii locale, şamd.

In Camera Reprezentanţilor a fost aleasă pentru a reprezenta statul Georgia, Marjorie Taylor Greene, o republicană apropiată a mişcării complotiste şi de extremă dreaptă QAnon. Gruparea apără teoria lui Donald Trump potrivit căreia preşedintele e într-un război secret contra unei secte mondiale compusă din pedofili satanişti.

Pentru a reprezenta statul Delaware, a fost aleasă senatoarea democrată Sarah McBride. Astfel, este pentru prima dată în istoria americană că o femeie transgender este aleasă.

Alegătorii din Mississippi au ales să-şi schimbe drapelul. Statul, cu un lung trecut segregaţionist, era ultimul care mai arbora până acum o emblemă a Confederaţiei statelor din sud care se opuseseră abolirii sclaviei în secolul 19. Tensiunile rasiale au fost şi tema unui referendum local în Rhode Island. Votanţii au spus da modificării numelui statului. Astfel, nu va mai apărea în denumirea sa sintagma «Plantaţiile din Providence», inventată în secolul 17 de un teolog baptist.

In timp ce în Louisiana alegătorii – foarte conservatori, practicanţi ai unui protestantism riguros – au aprobat un amendament anti-avorturi, în California firma Uber a avut câştig de cauză în urma rezultatelor referendumului local. Astfel, şoferii îşi vor păstra statutul de independenţi şi nu vor primi niciun avantaj social – ajutoare de şomaj, de sănătate, şamd. – de care dispun ceilalţi salariaţi din California. Ca să-şi impună legea şi punctul de vedere, firmele la iniţiativa acestui referendum – Uber dar şi Lyft sau DoorDash - au injectat circa 200 de milioane de dolari.

In fine, o serie de state şi-au îndulcit legislaţiile privind drogurile, inclusiv cele dure precum heroina, cocaina şi ciupercile halucinogene. Astfel, în Oregon, poţi deţine aceste stupefiante câtă vreme sunt în cantitate mică, adică doar pentru uz personal. Asta nu înseamnă însă că acest consum s-a legalizat. Cei prinşi cu astfel de cantităţi de droguri vor trebui totuşi, fie să plătească o amendă simbolică de 100 de solari, fie să urmeze, gratis, câteva şedinţe de dezintoxicare în centre statale. Si acest lucru este o premieră în SUA. In aceeaşi ordine de idei, 4 noi state americane au legalizat consumul de cannabis în scopuri recreative. In total, 15 state din SUA au adoptat această legislaţie pe model olandez. Situaţia care-l face pe comentatorul de la Le Figaro să scrie că «marijuana este marea câştigătoare a seratei electorale.»

 
Statutul lui Uber în California, legalizarea avorturilor în Louisiana sau a drogurilor în alte state - alegătorii americani au avut şi alte teme de departajat