Percheziţii la miniştri sau foşti miniştri francezi, în cadrul anchetei privind criza Covid-19

veran-philippe-m.jpg

Olivier Véran, ministrul francez al Sànàtàtii, si ex-premierul Edouard Philippe, în cursul unei reuniuni consacrate crizie sanitare, 25 mai 2020.
Olivier Véran, ministrul francez al Sànàtàtii, si ex-premierul Edouard Philippe, în cursul unei reuniuni consacrate crizie sanitare, 25 mai 2020.
Image source: 
Reuters/Pool

O serie de percheziţii în birourile şi domiciliile unor actuali sau foşti înalţi responsabili politici francezi au avut loc joi în cadrul anchetei privind felul în care a fost gestionată criza Covid-19. Ex-premierul Edouard Philippe, fostul ministru al Sănătăţii Agnès Buzyn şi succesorul acesteia, Olivier Véran, au fost printre alţii, vizaţi de anchetatori.

Percheziţiile la domiciliul şi în biroul lui Olivier Véran, actualul ministru francez al Sănătăţii, au avut loc în cadrul anchetei deschise de Curtea de justiţie a Republicii, singura abilitată să ancheteze crimele sau delictele comise de miniştri pe când erau sau sunt în funcţie. Alte percheziţii similare au avut loc la directorul general al Sănătăţii, Jérôme Salomon, şi la directoarea Santé Publique France, Geneviève Chêne. Toate percheziţiile s-au derulat «fără probleme», precizează un comunicat emis de ministerul Sănătăţii.

Surse judiciare citate de presa franceză evocă percheziţii similare care l-au vizat şi pe ex-premierul Edouard Philippe, pe predecesoarea lui Véran, Agnès Buzyn dar şi pe Sibeth Ndiaye, fosta purtătoare de cuvânt a guvernului francez. In total, au participat la operaţiune circa 80 de anchetatori. Au fost confiscate laptop-uri, private sau personale, şi orice alt mijloc de comunicare. Lui Olivier Véran i s-a cerut de asemenea lista precisă a mesajelor de alertă pe care le-a primit în lunile ianuarie şi februarie.

La aflarea percheziţiilor, Jean Castex, în plină conferinţă de presă pe tema noilor restricţii impuse în Franţa, a ţinut să-şi afirme totala încredere şi sprijinul în favoarea ministrului sănătăţii care, reaminteşte premierul Franţei, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

De notat că din sursele citate de ziarul Le Figaro, ministrul Justiţiei, Eric Dupond-Moretti nu a fost pus la curent cu aceste numeroase percheziţii, semn al independenţei justiţiei.

Ancheta judiciară contra diverşilor miniştri fusese lansată în 7 iulie sub acuzaţia de – tradusă cuvânt cu cuvânt din franceză - «abţinere de a combate un dezastru». De la începutul crizei sanitare provocate de epidemia de Covid-19, circa 90 de plângeri au fost depuse contra unor miniştri pe lângă Curtea de justiţie a Republicii dar doar 9 dintre ele au fost acceptate.

Audierile celor care au depus aceste plângeri – printre care se numără şi un colectiv de medici - au început acum o lună, în septembrie. Toţi au denunţat «incoerenţa măsurilor luate de autorităţi»  sau au deplâns faptul că «nu s-au aplicat recomandările OMS – Organizaţiei mondiale a Sănătăţii.»

De partea sa, Parchetul din Paris a primit şi el zeci de plângeri contra unor responsabili ai administraţiei franceze. In 9 iunie s-a deschis astfel o altă anchetă preliminară, printre altele pentru «omucidere involuntară» şi «punere în pericol a vieţii altuia.» In fine, colectivul Victimele Coronavirusului din Franţa care reuneşte circa 200 de persoane, l-a atacat luna trecută, tot în faţa Curţii de Justiţie a Republicii, pe actualul premier Jean Castex, acuzat că echipa sa «bâjbâie, nu ştie în ce direcţie s-o ia» în faţa epidemiei.

Cum remarcă colegii noştri francezi de la RFI, «preşedintele Emmanuel Macron a vrut miercuri seara să-şi clarifice acţiunea în combaterea pandemiei de Covid-19. Percheziţiile de joi au bruiat, au parazitat complet mesajul executivului şi în particular conferinţa de presă de joi. Situaţia e şi mai delicată pentru Olivier Véran. Ministrul îşi apără strategia în lupta contra coronavirusului în timp ce justiţia caută să vadă dacă a comis greşeli în trecutul apropiat. Munca de convingere, pedagogică, a guvernului va fi şi mai laborioasă în aceste condiţii» prezic colegii noştri.

Percheziţii la miniştri sau foşti miniştri francezi, în cadrul anchetei privind criza Covid-19