Posibile restricţii de circulaţie în Franţa din cauza epidemiei de Covid-19

macron.jpg

Presedintele Emmanuel Macron, aici în 6 octombrie 2020, va acorda un interviu principaleleor douà canale de televiziune din Franta.
Presedintele Emmanuel Macron, aici în 6 octombrie 2020, va acorda un interviu principaleleor douà canale de televiziune din Franta.
Image source: 
AP Photo/Lewis Joly

In contextul în care epidemia de Covid-19 se propagă cu mare viteză în toată Franţa dar mai ales în oraşele importante, Emmanuel Macron se va exprima în această seară la televiziune. Nu în cadrul solemn al unei alocuţiuni ci sub forma unui interviu realizat de jurnaliştii principalelor două canale de televiziune generaliste. Ocazie cu care preşedintele francez ar putea anunţa o serie de noi măsuri drastice printre care restricţii de circulaţie, dar nu numai.

«Este exclus ca această nouă fază epidemiologică să fie tratată cu metodele pe care le-am utilizat în primăvară.» Fraza îi aparţine premierului francez Jean Castex şi are darul de a-i linişti pe francezi. Nici vorbă deci de o nouă carantină generalizată precum cea trăită în lunile martie, aprilie şi mai. Pentru a nu paraliza din nou economia, oamenii trebuie să poată continua să meargă la muncă şi copii la şcoală. Instituţii în care dealtfel epidemia e demult sub control – doar sub 30 de şcoli franceze sunt închise dintr-un total de peste 60.000.

Pentru a limita daunele, adică numărul de noi contaminaţi şi de bolnavi în spitale – din care peste 1.600 sunt déjà în terapie intensivă, un record din luna mai încoace – e nevoie să se limiteze numărul de interacţiuni sociale. Si când vorbim de interacţiuni sociale, toată lumea se gândeşte la restaurante şi baruri dar acestea din urmă sunt déjà închise în marile metropole franceze. Mai rămân atunci interacţiunile sociale în mediul privat: petreceri, mese cu prieteni, aniversări, unde legiutorul francez nu poate interveni direct.

In acest context, soluţia aparent aleasă de autorităţile franceze şi care ar putea fi anunţată astăzi seară de preşedintele Emmanuel Macron sunt restricţiile de circulaţie pe timp de seară şi noapte. Sistemul e déjà aplicat în Guyana franceză – teritoriu de peste mări, din America de sud, dar şi în anumite oraşe germane precum capitala Berlin.

A impune însă restricţii de circulaţie, pentru a-i obliga pe oameni să rămână acasă în sânul familiei, ar echivala cu falimentul generalizat al restaurantelor. «A interzice orice deplasare după ora 8, 9 sau 10 seara ar fi o lovitură fatală pentru mulţi din sectorul nostru» afirmă liderul unui sindicat de patroni de restaurante şi hoteluri colegilor noştri de la France 24. El prezice falimentul a mii de localuri în cazul în care se vor impune restricţii de circulaţie.

O interdicţie de circulaţie pe timp de seară şi noapte ar pune însă capăt întâlnirilor şi petrecerilor tinerilor în spaţii private, acolo unde, cum spuneam, autorităţile franceze nu au cum să intervină. Ori, aceste reuniuni festive dau naştere adesea la clustere, la focare, de Covid-19.

Ipoteza unor măsuri restrictive nu este nici pe placul opoziţiei politice de la Paris. Socialiştii deplând «o soluţie care ar restrânge mult libertăţile oamenilor» , centriştii nu cred în ea pentru că «Franţa nu dispune de destui poliţişti ca s-o poată aplica» în timp ce extremista de dreapta Marine Le Pen e de părere că «impui restricţii atunci când ai ratat tot restul.»

Pe lângă eventualele restricţii de circulaţie pe care l-ar putea anunţa astăzi seară, Emmanuel Macron ar putea de asemenea impune o aşa-zisă bulă socială, adică un număr restrâns de persoane cu care francezii ar putea interacţiona social. Sistemul există déjà în alte ţări precum Belgia iar aici în Franţa, Martin Hirsch, patronul spitalelor pariziene, susţine şi el ideea.

In fine, cum a fost déjà preconizat de unii miniştri, executivul ar putea impune eventuale carantine foarte locale, în zonele sau metropolele în care virusul circulă cel mai mult.

Posibile restricţii de circulaţie în Franţa din cauza epidemiei de Covid-19