Covid-19: Premierul Jean Castex nu exclude impunerea de carantine locale în Franţa

castex.jpeg

Jean Castex, premierul Frantei, la iesirea din Palatul Elysée, 7 octombrie 2020.
Jean Castex, premierul Frantei, la iesirea din Palatul Elysée, 7 octombrie 2020.
Image source: 
AFP - LUDOVIC MARIN

In faţa unei situaţii epidemiologice care se agravează de la o zi la alta, mai ales în anumite regiuni precum cea a Parisului, premierul francez Jean Castex nu a exclus impunerea de noi carantine locale. In capitală spre exemplu, 17% din persoanele testate au fost găsite pozitive, un procent nemaîntâlnit până acum.

Apel la mobilizare generală se poate intitula interviul acordat de premierul francez Jean Castex confraţilor noştri de la radioul France Info. In momentul în care epidemia de coronavirus redemarează puternic în Franţa, şeful guvernului a exclus orice eroare a echipei sale în momentul ieşirii din carantina impusă în primăvară.

„Suntem într-un al doilea val puternic” a început prin a spune şeful executivului de la Paris. „E o situaţie foarte dificilă. Trebuie aşadar să ne mobilizăm toţi ca să facem faţă acestui al doilea val. Nu trebuie să ne relaxăm. Cel mai bun mijloc de a-i respecta pe cei care ne îngrijesc este să urmăm întocmai consemnele de securitate simple. Eu pot să reglementez situaţia din baruri, din spaţiul public dar nu pot interveni în spaţiile private. Apelez deci la uniunea naţională în jurul acestei chestiuni. Repet, există un al doilea val, în Europa, în lumea întreagă, în Franţa şi trebuie să-i facem faţă cu hotărâre şi solidaritate” mai spunea Jean Castex.

Jean Castex a recunoscut că „o limitare a adunărilor în spaţiile private este imposibilă din punct de vedere juridic” şi a estimat că „o carantină generalizată – precum cea în vigoare două luni, în primăvară - trebuie evitată cu orice preţ”. Intrebat însă dacă se pot impune carantine locale, punctuale, în zonele cele mai afectate de Covid-19, premierul a răspuns: „Nimic nu trebuie exclus când vedem care este situaţia din spitalele noastre.”

Inainte de a decida eventuale noi măsuri restrictive, executivul de la Paris va analiza datele epidemiologice miercuri, în cursul unui nou consiliu de apărare. Sedinţă ce va fi urmată de o intervenţie televizată a preşedintelui Emmanuel Macron pe canalele TF1 şi France 2.

In acest context, şeful guvernului francez a anunţat noi măsuri pentru a susţine o economie extrem de fragilizată de criza sanitară. Nu trebuie uitat că în numeroase oraşe importante precum Marsilia, Lille, Lyon sau Paris, toate clasate în „alertă sanitară maximă”, barurile au fost închise, în restaurante s-au impus protocoale sanitare şi mai stricte iar în marile magazine se admit doar un număr limitat de clienţi în acelaşi timp.

In fine, recunoscând că aplicaţia StopCovid, prima versiune, lansată în iunie – pe care dealtfel el însuşi a declarat că nu a instalat-o – „nu a avut efectele scontate”, Jean Castex a promis că o nouă versiune va fi pusă la dispoziţia publicului în 22 octombrie. Versiune pe care de această dată, premierul a promis că o va instala pe telefonul său mobil.

Reamintim că această aplicaţie StopCovid este destinată să-i alerteze pe utilizatori dacă au fost sau nu în contact cu cineva contaminat. Din păcate, prima versiune franceză nu a fost instalată decât de 2,6 milioane de utilizatori, mult sub cifrele pe care mizau guvernanţii şi foarte mult sub succesul înregistrat de aplicaţiile similare britanice şi germane, descărcate de 16, respectiv 18 milioane de ori.

 
Covid-19: Premierul Jean Castex nu exclude impunerea de carantine locale în Franţa