Imaginea Chinei şi a preşedintelui Xi Jinping, pătată de epidemia de Covid-19

xi.jpg

Imaginea Chinei si a liderului ei, Xi Jinping, s-a degradat mult din cauza epidemiei de Covid-19.
Imaginea Chinei si a liderului ei, Xi Jinping, s-a degradat mult din cauza epidemiei de Covid-19.
Image source: 
Reuters

Institutul american de cercetare Pew Research a publicat recent un studiu referitor la cum este percepută China în urma epidemiei de Covid-19. Rezultatul este grăitor: în majoritatea ţărilor dezvoltate, imaginea Chinei dar şi a preşedintelui ei, Xi Jinping, s-a degradat extrem de mult.

Pew Research a realizat o amplă anchetă în rândul a circa 14.000 de persoane din 14 ţări diferite. Rezultatul era oarecum de aşteptat: majoritatea populaţiei interviuvate are o opinie negativă despre China. In ţări precum Australia, Regatul unit sau Germania, rata opiniilor proaste a atins cote record, nemaîntâlnite. In Australia de exemplu, 81% dintre cei interogaţi au opinie defavorabilă despre China. In Marea Britanie, trei sferturi din populaţie percepe negativ China.

In opinia analiştilor, aceste creşteri spectaculoase ale opiniilor negative se datorează în primul rând lipsei de transparenţă a regimului comunist în criza noului coronavirus. Criticile cele mai proaste vin de la trei state din zona Asia-Pacific: Japonia, Coreea de Sud şi Australia. Toate trei estimează că China a combătut «prost» sau «foarte prost» pandemia de Covid-19. In ansamblul ţărilor testate, 61% din persoanele interviuvate estimează că regimul chinez a gestionat prost pandemia. Numai SUA se clasează mai prost, cu 84 de procente opinii defavorabile. Cu toate acestea, în trei dintre cele mai afectate state europene – Spania, Franţa şi Italia – practic jumătate dintre respondenţi estimează totuşi că China «a făcut treabă bună» contra epidemiei de Covid-19.

La polul opus, instituţiile internaţionale ies cu o imagine mai degrabă bună de pe urma acestei anchete a lui Pew Research. Acţiunea Uniunii europene este considerată pozitivă de 60% din oameni; pentru Naţiunile unite, procentul urcă chiar la 63%.

Neîncrederea vizavi de China îl afectează direct şi pe liderul acesteia. Din toate persoanele care au luat parte la anchetă, 78% consideră că Xi Jinping nu e un om de încredere, capabil să conducă corect afacerile lumii. Tările în care neîncrederea în liderul de la Beijing este cea mai mare sunt Japonia şi SUA. Cu toate acestea, dacă Xi Jinping este foarte nepopular, în multe state el rămâne totuşi mai credibil decât omologul său american Donald Trump. Astfel, în Germania 78% dintre persoanele interogate spun că nu au încredere în liderul chinez dar 89 de procente nu au încredere în preşedintele american !

In afară de Xi şi Trump, alţi patru lideri mondiali făceau parte din ancheta institutului american. Pe locul trei în topul neîncrederii s-a clasat rusul Vladimir Putin. La extremitatea cealaltă, europenii Angela Merkel, Boris Johnson şi Emmanuel Macron se bucură de o încredere de cel puţin de două mai mare decât cea a lui Xi Jinping.

De notat că ancheta Pew Research a fost realizată între lunile iunie şi august, adică înaintea declanşării valului doi epidemiologic de Covid-19.

 
Imaginea Chinei şi a preşedintelui Xi Jinping, pătată de epidemia de Covid-19