Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump: de la „America first” la discreditarea democraţiei

capture_decran_2020-10-05_a_19.02.54.png

Duminică 4 octombrie Donald Trump a efectuat o scurtă ieşire cu maşina de la spitalul militar Walter Reed.
Duminică 4 octombrie Donald Trump a efectuat o scurtă ieşire cu maşina de la spitalul militar Walter Reed.
Sursa imaginii: 
ALEX EDELMAN / AFP

În Statele Unite, preşedintele Donald Trump, deşi spitalizat în urma contaminării sale cu Covid 19, ţine să demonstreze că rămîne activ şi la conducerea statului. Duminică 4 octombrie el a efectuat o scurtă ieşire cu maşina, împreună cu gărzile sale de corp, de la spitalul militar Walter Reed situat la periferia Washington-ului. Iniţiativă criticată de o parte a mediilor de informare americane care denunţă gustul lui Trump pentru „acţiuni de tip teatru politic”. Din unele surse se afirmă că ieşirea definitivă din spital a lui Donald Trump este iminentă. Dar va ieşi oare şi America din numeroasele crize care o afectează, una dintre ele fiind şi cea a democraţiei?

Oare maladia îl va putea schimba în mod fundamental pe Donald Trump? Iată o primă întrebare care suscită multe speculaţii, mai ales după ce preşedintele american a făcut unele „confesiuni” în acest sens. Într-un mesaj transmis ca de obicei pe Twitter el afirmă că a „învăţat multe lucruri despre Covid”, că experienţa bolii a însemnat pentru el şi o „şcoală a vieţii” şi că tot ce i s-a întîmplat i se pare „interesant”.

Mărturisiri destul de vagi, el nu spune de fapt nici o clipă că regretă erorile comise în gestiunea epidemiei, sau că vede lumea altfel, acum după ce a fost contaminat de un virus care în ţara sa este responsabil de moartea a peste 200 000 de oameni. Şi nu este greu de observat că multe dintre victimele epidemiei, în Statele Unite, sunt oameni avînd vîrsta lui Trump, dar care nu au putut beneficia de îngrijirile medicale oferite preşedintelui. Şi aceasta pentru simplul motiv că Trump a distrus sistemul medical creat de predecesorul său Barack Obama, distrugere operată în numele unei ideologii capitaliste dusă la extrem, fără nici un respect pentru viaţa celor mai fragili, sau mai puţin avuţi.

Într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro, eseistul şi avocatul Nicolas Baverez constată că Donald Trump, departe de a fi contribuit la redresarea Americii, i-a accelerat declinul. Citez din articolul său: „Alegerile prezidenţiale din 2020 sunt în acelaşi timp cele mai decisive, cele mai vide şi cele mai neliniştitoare din istoria Statelor Unite. Fapt ilustrat şi de prima dezbatere televieată de pe 29 septembrie cînd s-au aflat faţă Donald Trump şi Joe Biden. Dezbaterea nu a avut nici un cîştigător dar a făcut două victime: Statele Unite şi democraţia.”

Nicolas Baverez nu este singurul comentator avizat al actualităţii care îi reproşează lui Donald Trump că a „discreditat” democraţia şi că a deschis drumul unei noi dominaţii a lumii, de către China. Numeroşi sunt de fapt analiştii care spun că democraţia americană este bolnavă, că naţiunea americană riscă un fel de dezagregare, că polarizarea politică în Statele Unite a creat o situaţie de „război civil rece”.

Iată alte simptome grave enumerate de Nicolas Baverez: „Tirania unei opinii publice versatile manipulată de demagogi şi de minorităţi mobilizînd reţelele sociale; imposibilitatea de a ieşi din viziuni politice concentrate doar pe termen scurt; incapacitatea Americii de a răspunde problemelor aduse de secolul al XXI-lea pe planetă; alegerile din 2020 vin după o serie de traume: atentatele din 2001, războaiele pierdute în Afganistan, în Irak şi în Siria, criza economică din 2008 şi epidemia de Covid-19… Mai ales dacă rezultatul lor va fi contestat, aceste alegeri ar putea marca prăbuşirea Americii şi încheierea ciclului democratic deschis în secolul al XVIII-lea.”

În ciuda acestui tablou destul de întunecat, nimeni nu neagă însă nici faptul că America îşi păstrează enorm de multe atuuri, că rămîne prima putere economică, militară şi tehnologică a lumii… Şi chiar lui Donald Trump i se recunoaşte meritul de a fi denunţat modelul chinez de dominaţie capitalisă.

Va reuşi oare Joe Biden să împrospăteze acest tablou, în cazul în care va ieşi învingător la Casa Albă? Eseistul francez în orice caz nu este sigur de acest lucru. După cum nimeni nu este sigur că Donald Trump a pierdut deja alegerile. Există chiar speculaţii legate de avantajul mediatic pe care i l-ar putea conferi faptul că fost contaminat cu Covid-19.

Într-un fel, contaminarea i-a adus o enormă publicitate, numele său a fost pronunţa în aceste zile mai mult decît oricînd şi imaginea sa a fost mai „invadatoare” decît oricînd. Există, aş spune, un virus mediatic Donald Trump extrem de activ, el contaminează subconştientul umanităţii cu un mesaj de genul: „sunt aici, rămîn activ, va trebui să vă obişnuiţi încă multă vreme cu mine”.