Mike Pompeo: turneu în Europa confruntată cu mai multe focare de tensiuni

e963e6ee1b8db8cd16cbcb66a6fbd859cbf50f66.jpeg

Seful diplomaţiei amerincane, Mike Pompeo, la întîlnirea cu primul ministru grec Kyriakos Mitsotakis.
Seful diplomaţiei amerincane, Mike Pompeo, la întîlnirea cu primul ministru grec Kyriakos Mitsotakis.
Image source: 
POOL/AFP

Seful diplomaţiei amerincane, Mike Pompeo, efectueză un nou turneu diplomatic în Europa. Marţi 29 septembrie, aflat în Grecia, Mike Pompeo a pledat în favoarea unui dialog între Atena şi Ankara în contextul rivalităţii lor în spaţiul Mediteranei.

„Tensiunile dintre doi membri ai Alianţei Atlantice nu servesc nimănui” - am citat o declaraţie făcută de şeful diplomaţiei americane şi reluată de Agenţia France Presse. Mike Pompeo vrea să spună fără îndoială că astfel de tensiuni nu pot fi decît nefaste pentru ţările membre ale Alianţei. Pentru că în exterior, Rusia şi China de exemplu, jubilează la ideea că diviziunile existente deja în sînul Uniunii Europene s-ar putea extinde şi în sînul Alianţei Atlantice.

Mike Pompeo s-a referit, în declaraţiile sale făcute pe insula Creta unde se află o bază a Alianţei Atlantice, şi la Rusia, acuzînd-o că vrea să destabilizeze regiunea Mediteranei. 

Mike Pompeo aduce aceeaşi acuzaţie şi Chinei, cu menţiunea că ea recurge la armele economice pentru a destabiliza şi domina regiunile în care are mari interese.

Miercuri 30 septembrie şi joi întîi octombrie Mike Pompeo va avea discuţii la Roma urmînd ca apoi să efectueze o escală în Croaţia. Unul dintre obiectivele vizitei este acela de a-i convinge pe europeni să nu-şi dezvolte reţelele de telefonie mobilă 5G cu tehnologie chineză.

Sosit în Grecia pentru a calma tensiunile din Mediterana, provocate în primul rînd de Turcia care vrea să exploateze zăcăminte de gaz metan aflate în zone revendicate de greci, Mike Pompeo a descoperit reactivarea unui alt focar de tensiuni. Este vorba de conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan legat de regiunea separatistă Nagorno Karabah. Si în acest caz mîna Turciei este vizibilă în spatele incendiului. Ankara declară de altfel deschis că va sprijini Azerbaidjanul, ceea ce provoacă neliniştea europenilor dar şi a Rusiei.

În diferite forme, Turcia este în plină ofensivă într-un spaţiu care altădată făcea parte din Imperiul Otoman, avînd de fapt ca obiectiv o revanşă asupra Occidentului. Această ideologie revanşardă o regăsim de altfel şi în strategia actuală a Chinei şi a Rusiei. S-ar spune că un virus al nostalgiilor imperiale se extinde în mod îngrijorător pe o bună parte a planetei.