Franţa: Mii de manifestanţi în stradă împotriva disponibilizărilor

la_lyon_aproximativ_2.000_de_manifestanti_au_cerut_oprirea_disponibilizarilor_si_salarii_mai_bune_17_septembrie_2020.jpg

La Lyon, aproximativ 2.000 de manifestanti au cerut oprirea disponibilizarilor si salarii mai bune, 17 septembrie 2020.
La Lyon, aproximativ 2.000 de manifestanti au cerut oprirea disponibilizarilor si salarii mai bune, 17 septembrie 2020.
Image source: 
Richard Schittly

În Franţa, greve şi manifestaţii au fost prevăzute pentru astăzi în întreaga ţară dar mobilizarea a fost foarte slabă pe fondul crizei sanitare şi în condiţiile în care ultimul bilanţ indică 10.000 de îmbolnăviri cu coronavirus.

Trei sindicate au lansat apelul ca salariaţii să protesteze în stradă pentru a cere oprirea disponibilizărilor şi salarii mai bune într-un moment în care tot mai multe locuri de muncă se închid pe fondul crizei declanşate de Covid-19.

Pe de altă parte, premierul Jean Castex a anunţat că doreşte să revină în analiza autorităţilor competente reforma sistemului de pensii, reformă ce a provocat la finele anului trecut cea mai lungă grevă naţională din ultimii 30 de ani din Hexagon.

A fost prima zi de mobilizare sindicală după şase luni în care nu au fost organizate, aşa cum este obiceiul, importante proteste de stradă din cauza stării sanitare excepţionale.

Manifestaţii au fost în Paris, Nantes, Rennes şi în Bordeaux.

În Paris, importante forţe de ordine au fost mobilizate de teamă că protestele ar putea degenera. Mii de manifestanţi ce purtau măşti sanitare şi care păstrau o distanţa fizică au mărşăluit între Place de la République şi Nation.

Convoiul a fost condus de Cécile Gondard-Lallane, delegat al Uniunii Sindicale Solidaires – ce reuneşte 40 de sindicate. Ea explică de ce a ieşit în stradă:  "Vrem să spunem că suntem în continuare mobilizaţi pentru aceleaşi revendicări: retragerea reformelor emblematice ale actualului guvern – printre care se află şi cea a pensiilor, mărirea salariilor, salvarea locurilor de muncă, reducerea timpului de muncă pentru a face loc şi şomerilor şi tinerilor să intre în sistem. Apoi, trebuie regândită chestiunea re-industrializării în Franţa".

Recent, Auchan Franţa anunţa că renunţă la 1.500 de salariaţi.

Săptămâna aceasta a sosit vremea pentru japonezii de la Bridgestone să anunţe închiderea fabricii de pneuri situată în nordul Franţei. Uzina a devenit funcţională în 1961, produce 17.000 de pneuri pe zi şi are 863 de angajaţi.

Ministrul Economiei consideră revoltătoare decizia patronilor: “Bridgestone este o societate japoneză ce a luat o decizie revoltătoare, printr-o metodă revoltătoare şi care are consecinţe revoltătoare. Va trebui să ne batem împotriva acestei decizii. Împreună cu autorităţile competente şi cu salariaţii ce urmează să fie disponibilizaţi încercăm să dezvoltăm o altă activitate, în acelaşi sector al pneurilor, pe acest sit industrial. În cazul în care nu este posibil, căutăm alternative pentru ca fiecare salariat vizat acum să poată beneficia de o soluţie coerentă şi acceptabilă.“

Reinventarea industriei este însă unul dintre obiectivele planului guvernamental de relansare econômică în valoare de 100 de miliarde de euro, un plan criticat de sindicate.

Pentru a ajuta companiile, au fost reduse impozitele de producţie, în condiţiile în care până acum acestea erau mult mai ridicate comparativ cu restul statelor din zona euro. Apoi, un miliard de euro a fost alocat de Guvern pentru ca o parte din producţia externă să fie adusă acasă în Franţa.

Din martie,s-au închis 57.000 de locuri de muncă în Franţa, de trei ori mai multe locuri decât în aceeaşi perioadă din 2019.

În Franţa este în continuare valabilă interdicţia prin care la astfel de manifestaţii nu pot participa peste 5.000 de persoane, pentru a se evita propagarea coronavirusului.