Emmanuel Macron, reţeaua 5G şi comunitatea amish

macron.jpg

Emmanuel Macron, luni 14 septembrie, la Palatul Elysée, vorbind în fata patronilor industriilor de înaltà tehnologie.
Emmanuel Macron, luni 14 septembrie, la Palatul Elysée, vorbind în fata patronilor industriilor de înaltà tehnologie.
Image source: 
Charles Platiau/AFP

5G, a 5-a generaţie de reţea pentru mobile, este în plină dezbatere în Franţa. Potrivit promotorilor ei, această reţea va permite conexiuni Internet mai rapide pentru telefoanele inteligente. In timp ce unii aleşi şi asociaţii se opun acestei noi tehnologii, preşedintele francez Emmanuel Macron este decis s-o adopte şi s-o apere public.

«Franţa este ţara Luminilor. Ea va lua virajul reţelei 5G pentru că este un viraj al inovaţiei. Aud multe voci care ne explică de ce ar trebui să revenim la lampa cu gaz. Eu nu cred însă că modelul amish va permite reglarea problemelor ecologiei contemporane» spunea Emmanuel Macron acum două zile referindu-se la comunitatea religioasă din nordul Americii, austeră şi care trăieşte ruptă de lumea exterioară, ca în secolul 19. Un discurs susţinut luni seara la Palatul Elysée în faţa marilor patroni francezi ai industriilor de înaltă tehnologie, sau «Frech Tech» cum i se mai spune.

ONG-urile ecologice precum Greenpeace dar şi unii aleşi verzi au criticat aceste declaraţii amintindu-i liderului de la Elysée că faimoasa Convenţie cetăţenească consacrată climei şi instaurată de preşedinte, care a reunit 150 de francezi, propusese nu demult un moratoriu privind desfăşurarea acestei noi tehnologii.

Cert este că viitoarea tehnologie 5G va consuma mai puţină energie decât cea 4G dar pentru a funcţiona corect va avea nevoie de mai multe antene. Ceea ce face că în final, spun experţii, un echipament 5G va consuma de trei ori mai mult decât unul 4G. Un raport întocmit de Inspecţia generală a afacerilor sociale şi a Inspecţiei generale a finanţelor exclude însă orice risc pentru sănătate şi încurajează instaurarea reţelei 5G.

Peste câteva zile, la sfârşitul lunii septembrie, va începe astfel prima fază. Se scot la licitaţie primele blocuri de frecvenţe, 11 bucăţi de câte 10 megaherţi fiecare. Accesibile începând cu 70 de milioane de euros calupul, acestea vor fi cumpărate de principalii 4 operatori de telefonie din Franţa. Desfăşurarea efectivă a reţelei pe teren va avea loc de abia la finele anului. Fiecare operator va avea câte 3.000 de antene 5G.

 
Emmanuel Macron, reţeaua 5G şi comunitatea amish