Mike Pompeo în Le Figaro: America îşi menţine linia dură împotriva Iranului şi cere Europei să procedeze fel

capture_decran_2020-09-14_a_19.31.17.png

 Mike Pompeo în septembrie 2019.
Mike Pompeo în septembrie 2019.
Image source: 
REUTERS/Kevin Lamarque

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, semnează un lung articol în cotidianul francez Le Figaro unde prezintă punctul de vedere american privind Iranul. Mike Pompeo consideră regimul de la Teheran drept un pericol pentru regiune şi pentru întreaga lume, şi îşi exprimă regretul că Franţa şi alte ţări europene nu împărtăşesc analiza Casei Albe.

Astfel de intervenţii semnate de înalţi diplomaţi americani în presa franceză sunt destul de rare şi merită analizate în contextul actual. Fără îndoială, Washington-ul a fost contrariat de atitudinea adoptată recent de preşedintele francez Emmanuel Macron care, în cursul vizitei sale în Liban, pe întîi septembrie, s-a întîlnit cu toţi responsabilii politici libanezi, inclusiv cu un reprezentant al mişcării Heţbolah. Pentru americani mişcarea Heţbolah este una teroristă şi prin urmare orice contact cu ea devine condamnabil. În Europa, însă, nu toate capitalele au această atitudine, iar Parisul consideră că un dialog cu structura politică a mişcării Heţbolah poate fi benefic pentru găsirea unor soluţii la multiplele crize libaneze.

In articolul său Mike Pompeo încearcă în acelaşi timp să explice opiniei publice franceze de ce Iranul este o ameninţare gravă, iar pe de altă parte cere Franţei să se alăture strategiei americane de exercitare a unei presiuni maxime asupra Teheranului şi a ayatolahilor. Statele Unite au mai fost contrariate, în ultimul timp, de faptul că Franţa şi Marea Britanie nu au sprijinit, la ONU, o rezoluţie destinată să prelungească un embargou impus Iranului pe comerţul cu arme.

Tonul adoptat de Mike Pompeo în articolul său nu cred că este de natură să placă la Palatul Elysée la Paris. De exemplu, această frază: „Cum este posibil ca Franţa să voteze împotriva embargoului pe arme, iar după o săptămînă preşedintele Macron să se întîlnească la Beirut cu un înalt reprezentant al mişcării Heţbolah?”

Citind acest articol avem efectiv impresia că demnitarul american îl „ceartă” oarecum pe Emmanuel Macron. Şeful diplomaţiei americane îşi începe însă articolul cu un citat din Charles de Gaulle, legat de ancrajul politicii în realitate, ca şi cum ar spune că Franţa nu a fost întotdeauna deconectată de un anumit spirit pragmatic.

Mike Pompeo mai pune, într-un fel, punctele pe i în privinţa Iranului. America consideră Iranul ca fiind principalul stat din lume responsabil de activităţi teroriste, şi principala sursă de instabilitate în Orientul Apropiat. Demnitarul american mai avertizează că linia dură adoptată de Statele Unite împotriva Iranului nu este negociabilă, şi că toate ţările care nu se vor plia acestei viziuni vor fi sancţionate.

În privinţa Iranului europenii au crezut multă vreme că au o marjă de manevră. De altfel acordul nuclear cu Iranul semnat la ora la care Barack Obama era preşedinte s-a făcut prin efortul diplomatic al europenilor, şi în mare măsură a Franţei.

Între timp, însă, Donald Trump, în acord cu Israelul, a abandonat total scenariul unei posibile reintegrări a Iranului în comunitatea internaţională prin dialog şi cooperare economică. Această viziune era cea europeană. Mike Pompeo pare să-i avertizeze pe europeni în general, prin acest articol, că ea nu mai este de actualitate, şi că America îşi va menţine linia dură împotriva Iranului indiferent cine va veni peste două luni preşedinte la Casa Albă.