Afacerea Navalnîi: Emmanuel Macron denunţă o „tentativă de asasinat” şi îi cere „clarificări” lui Vladimir Putin

navalnii.jpg

Laboratoare francez si suedez confirmà spusele celui german: opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otràvit cu o substantà tip Noviciok.
Laboratoare francez si suedez confirmà spusele celui german: opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otràvit cu o substantà tip Noviciok.
Image source: 
Iuri Kabodnov/AFP

Cresc presiunile asupra Moscovei în cazul otrăvirii lui Alexei Navalnîi. Berlinul şi Parisul au luat poziţii dure după ce laboratoare franceze şi suedeze au confirmat că opozantul rus a fost otrăvit. Guvernul german a cerut din nou Rusiei „să aducă lămuriri cu privire la ce s-a întâmplat”. La Paris, replica lui Emmanul Macron a fost şi mai tăioasă.

In cursul unei convorbiri telefonice avute luni cu liderul de la Moscova, Emmanuel Macron i-a cerut lui Vladimir Putin „clarificări cu privire la ce s-a întâmplat. E nevoie de o anchetă credibilă şi transparentă pentru ca toată lumina să fie făcută în această tentativă de asasinatcontra opozantului Alexei Navalnîi, a mai declarat preşedintele Franţei potrivit unui comunicat publicat de Palatul Elysée.

Până acum Parisul se exprimase asupra acestei afaceri doar în cadre multilaterale – G7 sau UE – şi doar la nivel de miniştri de externe. Ridicând tonul la Putin – care la rândul său a denunţat luni „acuzaţii deplasate şi fără fundamente” - Emmanuel Macron pune la grea încercare dialogul franco-rus pe care a încercat să-l relanseze spre stupoarea şi nemulţumirea unora dintre aliaţii săi europeni.

Reacţia liderului de la Paris era însă oarecum de aşteptat după ce două laboratoare independente, unul francez, altul suedez, au confirmat primele analize făcute de un laborator militar german. Potrivit acestuia din urmă, Alexei Navalnîi, internat la Berlin după ce fusese repatriat din Siberia unde avusese loc tentativa de asasinat la sfârşitul lui august, a fost otrăvit cu un produs din familia Noviciok, neurotoxic militar pus la punct de Uniunea sovietică. „Trei laboratoare au furnizat de o manieră independentă dovada că un agent neurotoxic din grupul Noviciok a fost utilizat în otrăvirea domnului Navalnîia punctat şi Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Criticile occidentale s-au multiplicat încă de săptămâna trecută, după verdictul dat de primul laborator, cel german. UE a evocat posibile sancţiuni iar cancelara Angela Merkel nu excludea ca Germania să îngheţe proiectul gazoductului Nord Stream 2 realizat împreună cu Rusia. In fine, la Washington, secretarul de stat Mike Pompeo estima că otrăvirea opozantului a fost „probabil orchestrată de înalţi responsabili ruşi.” Noile rezultate ale celorlalte laboratoare vor alimenta şi mai mult criticile vizavi de Moscova. Pentru Berlin, „utilizarea Noviciok este o încălcare a Convenţiei privind armele chimice. De aceea am solicitat asistenţă tehnică Organizaţiei privind interzicerea armelor chimice” a mai spus cancelaria germană.

Cum era de aşteptat, Krelimnul şi-a reiterat cererea vizavi de Berlin, şi anume să i se dea eşantioanele biologice care le-au permis specialiştilor germani să ajungă la concluzia că o substanţă tip Noviciok a fost folosită contra lui Navalnîi. Reamintim că în timpul scurtei sale spitalizări la Omsk, în Siberia, imediat după ce i s-a făcut rău lui Alexei Navalnîi, medicii ruşi i-au făcut analize opozantului dar afirmă că nu au găsit nicio urmă de substanţă toxică.

In fine, din spusele spitalului berlinez La Charité unde opozantul rus, în vârstă de 44 de ani, a fost transferat din Siberia, starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi „se ameliorează”, acesta din urmă putând chiar „temporar să-şi părăsească patul.”

 
Afacerea Navalnîi: Emmanuel Macron denunţă o „tentativă de asasinat” şi îi cere „clarificări” lui Vladimir Putin