Doi soldaţi francezi ucişi în Mali, integriştii profită de haosul din această ţară

capture_decran_2020-09-06_a_17.45.43.png

Soldaţi francezi în misiune de patrulare în Mali.
Soldaţi francezi în misiune de patrulare în Mali.
Image source: 
REUTERS/Francois Rihouay

Doi soldaţi francezi şi-au pierdut viaţa şi altul a fost grav rănit în Mali, sîmbătă 5 septembrie. Vehicolul în care se aflau a explodat trecînd peste o mină artizanală. Bilanţul pierderilor sale umane se ridică la 45 de cînd Franţa a decis, în 2013, să intervină militar în Mali.

Franţa a intervenit în Mali pentru a împiedica preluarea puterii de către o insurecţie islamistă radicală, şi pentru a prezerva democraţia în această ţară. În jur de cinci mii de soldaţi francezi sunt staţionaţi în Mali, unde nordul ţării în special este confruntat cu activismul jihadist. În noiembrie anul trecut, Franţa a fost în stare de şoc după ce 13 militari francezi şi-au pierdut viaţa în urma ciocnirii a două elicoptere angajate într-o operaţiune antijihadistă.

În Franţa opoziţia cere periodic executivului să-şi regîndească strategia în Mali, iar unii editorialişti consideră chiar că francezii şi-au propus o misiune imposibilă în această ţară. În urmă cu zece ani Mali era considerat încă o vitrină a democraţiei în Africa. În cotidianul Le Monde, editorialistul Philippe Bernard arată că ajutoarele internaţioanle acordate pentru dezvolatarea economică a statului Mali au fost deturnate sistematic într-un context de corupţie generalizată. In mod paradoxal, chiar forţele cele mai retrograde, integriştii religioşi, au reuşit, prin mecanisme a căror funcţionare le scapă occidentalilor, să profite de aceşti bani. 

Specialiştii mai arată că statul Mali riscă să fie controlat de jihadişti şi ca urmare a intervenţiei din 2011 împotriva preşedintelui Muammar Gaddafi din Libia. La acea oră, islamiştii radicali, precum şi imense cantităţi de arme, s-au diseminat în zona sub-sahariană, unde orice ofensivă directă împotriva acestor grupuri este practic imposibilă. Iar unii jihadişti s-au instalat acolo fiind alungaţi din Algeria, după încheierea războiului civil din această ţară, în 2002.

Pe data de 18 august preşedintele Keïta ales în mod democratic în Mali a fost răsturnat în urma unei lovituri militare iar Uniunea Europeană îşi exprimă temerea că haosul din Mali ar putea fi favorabil forţelor care doresc instaurarea unei Republici islamice în această ţară.