Turcia: adoptarea unei legi care cenzurează Internetul

turquia-youtube.jpeg

Image source: 
REUTERS/Umit Bektas

Turcia a adoptat, miercuri 29 iulie, o lege prin care controlul autorităţilor asupra reţelelor sociale este întărit în mod considerabil. Libertatea de expresie are şi mai mult de suferit în acest context în Turcia unde cenzura pe Internet devine posibilă.

Preşedintele turc avea de multă vreme în vizorul său reţelele sociale şi de mai multe ori a avertizat că „va pune ordine în ele”. În mod oficial, legea este justificată prin dorinţa de a lupta împotriva „hărţuirilor online şi a criminalităţii în general”. În realitate, însă, arată cotidianul francez Libération, Recep Tayyip Erdogan doreşte să-şi impună controlul asupra ultimului spaţiu în care turii se mai puteau exprima în mod liber.

În virtutea acestei legi, furnizorii reţelelor sociale care au mai mult de un milion de vizitatori cotidiani în Turcia trebuie să-şi instaleze pe teritoriul turc un reprezentant şi să relocalizeze pe teritoriul turc datele utilizatorilor. În cazul în care primesc ordinul de suprimare a unui conţinut, furnizorii trebuie să se execute în mai puţin de 48 de ore, altfel riscă amezi de pînă la un milion de euro.

Preşedintele turc şi partidul său, care vor să reintroducă de fapt un fel de ordine neo-otomană în Turcia, sunt de multă vreme în război cu reţelele sociale, pe care le consideră „imorale.” YouTube şi Twitter au fost cenzurate în 2007 şi 2014, arată Libération. Wikipedia a fost un site interzis în 2017 pentru doi ani. La sfîrşitul anului trecut peste 400 000 de site-uri web nu erau accesibile în Turcia.

Va reuşi, oare, regimul încarnat de Recep Tayyip Erdogan să reducă la tăcere un tineret deja obişnuit cu libertatea şi mobilitatea reţelelor sociale? Pentru că de fapt acesta este coşmarul partidului condus de Erdogan care se consideră „islamist moderat”, că va pierde sprijinul tineretului. Potrivit unui sondaj evocat tot de cotidianul Libération, doar 24 la sută dintre tineri mai sunt favorabili în Turcia politicii dusă de Erdogan. El se mai teme însă şi de faptul că Internetul rămîne un excelent instrument de mobilizare în context manifestaţii de protest şi mişcări anti-guvernamentale, cum a fost cazul în 2013.