Nicolas Sarkozy revine în ... librării. Fostul preşedinte francez publică un nou volum de memorii.

sarkozy.jpg

Sursa imaginii: 
AFP (arhivă)

Nicolas Sarkozy revine pe ... avanscena literară. Fostul preşedinte francez îşi publică impresiile despre debutul mandatului său prezidenţial (2007-2012). O carte de peste 500 de pagini, foarte personală, intitulată „Le Temps des tempêtes” („Vremea furtunilor”), publicată de editura L’Observatoire şi care apare vineri în librării.

Ziarul conservator Le Figaro, apropiat fostului şef de stat, a avut primul acces la noua carte a lui Nicolas Sarkozy. Dealtfel, autorul cărţii de memorii „Le Temps des tempêtes” - „Vremea furtunilor” – acordă şi un lung interviu acestei publicaţii.

Aflăm astfel că Sarkozy s-a apucat să scrie în 17 martie, a doua zi după ce s-a impus carantina în Franţa din cauza epidemiei de coronavirus. După succesul în librării, acum un an, al precedentei sale cărţi „Passions” în care îşi povestea cei 32 de ani de viaţă politică până la alegerea sa la preşedinţie, în 2007, Nicolas Sarkozy evocă acum, pe mai bine de 500 de pagini, primul an şi jumătate în fruntea statului. Ocazie cu care fostul preşedinte şi ex-şeful dreptei franceze, schiţează o serie de portrete ale unor responsbaili politici, francezi şi internaţionali.

Pe lista celor aspru criticaţi de Sarkozy îi regăsim pe Jean-Louis Debré, fost ministru de interne, fost preşedinte al Consiliului constituţional şi foarte apropiat ex-preşedintelui decedat Jacques Chirac, rivalul lui Sarkozy din aceeaşi tabără politică. Nu scapă de critici nici centristul François Bayrou, fostul premier socialist Laurent Fabius sau ecologistul ex-lider al revoltei studenţilor din mai 1968, franco-germanul Daniel Cohn-Bendit. Sunt însă apreciaţi de fostul preşedinte al Franţei Christine Lagarde, care i-a fost ministru de Finanţe iar acum e în fruntea BCE, şi ex-premierul socialist, decedat şi el, Michel Rocard. Nu în ultimul rând, după cum remarcă Le Figaro, relaţia pe care Sarkozy a avut-o cu cancelara germană Angela Merkel, ocupă o parte centrală în cartea „Vremea furtunilor”. Furtuni pe lista cărora regăsim, printre altele, criza economico-financiară din 2008 şi conflictul dintre Rusia şi Georgia.

Nicolas Sarkozy revine însă şi asupra unor probleme de sănătate cu care a fost confruntat tot atunci, asupra divorţului său cu Cécilia ex-Sarkozy, descris drept o „catastrofă mediatică”,  evocă felul în care a negociat eliberarea unor ostateci francezi – precum Ingrid Betancourt, reţinută mai bine de 6 ani de gherila marxistă Farc din Columbia.

La capitolul anecdote, Nicolas Sarkozy aminteşte incidentul de la conferinţa de presă care a urmat primului summit G8 la care a participat, în iunie 2007, în Germania. Ne reamintim cu toţii că preşedintele francez apăruse uşor sonat şi hilar la întâlnirea cu presa după ce se văzuse prima dată cu Vladimir Putin. Toată lumea a speculat pe presupusa beţie a lui Nicolas Sarkozy cu toate că se ştie că acesta nu bea niciodată alcool. „Trebuie să recunosc că fizic păream destul de ciudat. Chiar şi eu m-aş fi putut înşela văzând acele imagini” scrie Nicolas Sarkozy. Un lider politic care recunoaşte în aceeaşi carte cum, în cursul unei vizite de stat la Londra, a confundat un pahar de apă cu un pahar de gin pe care l-a dat peste cap. Nimeni nu şi-a dat seama de confuzie dar Sarkozy a avut apoi mari dificultăţi ca să-şi revină din mahmureală. El afirmă chiar că regina Elisabeta în persoană ar fi venit în apartamentul său ca să verifice că robinetele de apă funcţionează bine.

La capitolul regrete, puţine rânduri. Doar faptul că „nu a mers prea departe în ruptura economică” pare să-l frământe azi pe Nicolas Sarkozy. In rest, fostul şef de stat revendică cu capul sus că a vrut să fie un „omnipreşedinte”, aşa cum îl poreclise dealtfel mare parte din presă.

„Nu fac o treabă pentru istorici, o fac pentru francezi. E important pentru mine să revin asupra unor evenimente care au făcut polemică, cum ar fi întâlnirea tensionată cu un grup de pescari bretoni în noiembrie 2007. Nu spun că am reacţionat bine dar am fost cel puţin autentic, adevărat. Vreau ca oamenii să înţeleagă ce fac şi cine sunt” spune Nicolas Sarkozy în interviul acordat ziarului Le Figaro cu ocazia apariţiei în librării a volumului „Vremea furtunilor”.

 
Fostul presedinte francez, conservatorul Nicolas Sarkozy, publicà un nou volum de memorii