Tehnologia 5 G suscită nelinişti în Franţa

capture_decran_2020-07-08_a_17.53.09.png

Activişti de extrema stîngă sunt bănuiţi că ar fi incendiat numeroase antene 4G în Franţa.
Activişti de extrema stîngă sunt bănuiţi că ar fi incendiat numeroase antene 4G în Franţa.
Image source: 
REUTERS/George Frey

În Franţa ecologiştii cer ca nici un echipament destinat noii tehnologii 5G să nu fie instalat pînă cînd oamenii de ştiinţă nu se vor exprima în privinţa posibilelor efecte nefaste ale acestor frecvenţe. Unii activişti ecologişti radicali au incendiat numeroase antene destinate frecvenţei 4 G considerînd că şi acestea au efecte dezastruoase.

Noua generaţie de telefonie mobilă 5G urmează să fie lansată în Franţa peste cîteva luni. O primă fază ar urma să fie operaţională la sfîrşitul lui septembrie iar o a doua fază comercială este prevăzută pînă la sfîrşitul anului. Sintagma 5G începe să provoace însă nelinişte, deşi nici un studiu ştiinţific serios nu pune în lumină faptul că ar fi un pericol public, sau că ar fi mai pericoloasă decît tehnologia precedentă, 4G. Organizaţia Mondială a Sănătăţii reaminteşte că nu există în prezent nici o dovadă privind efectele sanitare negative ale cîmpurilor electromagnetice de slabă intensitate, şi că în ultimii 20 de ani au fost realizate 20 000 de studii pe această temă.

Pandemia de coronavirus pare să fie şi ea un argument în favoarea acestor tehnologii, întrucît economia a continuat să funcţioneze cît de cît pe planetă datorită telemuncii şi Internetului. Există însă alte obiecţii în prezent, legate de excesul de poluare pe care l-ar putea provoca tehnologia 5G, mai ales dacă toată lumea se va apuca să urmărească filme lungi pe telefonul mobil. Pentru moment însă avantajele par să cîntărească mai mult decît dezavantajele eventuale. Ecologiştilor li se spune că într-o lume şi mai interconectată vor putea fi privilegiate circuitele de aprovizionare scurte, ceea ce va reduce poluarea…

Să mai notăm că în Franţa tehnologia 5G propusă de grupul chinez Huawei este exclusă din reţele în următorii opt ani, unul din principalele motive fiind şi de ordin politic. Unele intreprinderi care deja prevedeau contracte cu Huawei cer însă în prezent statului francez despăgubiri pentru că ofertele chineze erau cele mai rentabile.