Fessenheim, cea mai veche centrală nucleară din Franța, s-a închis definitiv

fessemheim.jpg

Fessenheim, cea mai veche centralà nuclearà din Franta, s-a oprit definitiv luni, 29 iunie 2020
Fessenheim, cea mai veche centralà nuclearà din Franta, s-a oprit definitiv luni, 29 iunie 2020
Image source: 
REUTERS/Vincent Kessler

Fessenheim, cea mai veche centrală nucleară din Franța, și-a început noaptea trecută procesul de oprire. Cel de-al doilea reactor ale instalației a fost stopat și deconectat definitiv de la rețeaua electrică. Dezmembrarea întregii centrale este însă un proces care va dura cel puțin 20 de ani de acum încolo. Cum a fost trăită această închidere a venerabilei centrale, intrată în funcțiune în 1977, și ce impact va avea asupra filierei nucleare din Franța?

Centrala de la Fessenheim, din Alsacia, intrase în funcțiune în 1977. După 43 de ani de activitate, decana de vârstă a centralor nucleare franceze a fost definitiv deconectată de la rețeaua electrică. După ce primul reactor a fost oprit în luna februarie, cel de-al doilea și ultim reactor de la Fessenheim a fost oprit în data de 29 iunie, la sfârșitul după-amiezii.

Cum era de așteptat, adversarii energiei nucleare – francezi dar și elvețieni și germani - s-au reunit luni seara la bordul unui vapor pe râul Rin ca să serbeze acest eveniment. In schimb, angajații centralei și promotorii energiei nucleare nu au organizat nimic luni, la fața locului, la Fessenheim.

Sindicatele de la Fessemheim nu au ezitat să compare închiderea centralei cu un «genocid economic, social și ecologic.» Viitorul satului eponim și a celor 2.500 de locuitori ai săi nu este nici el foarte clar definit. Localitatea, modestă pe vremuri, a supraviețuit și chiar prosperat în ultimele patru decenii grație importantelor resurse economice și fiscale care veneau de la impunătoarea instalație. Cum niciun proiect post-Fessenheim nu a fost pentru moment prezentat, mulți localnici se tem pentru viitorul lor economic.

Instalată pe malul Rinului, nu departe de granița cu Germania și Elveția, centrala de la Fessenheim avea încă acum doi ani vreo 750 de angajați și dădea de lucru la alți 300 de prestatari externi. Odată închisă, doar circa 60 de salariați de la EDF vor rămâne la fața locului pentru a pregăti dezmembrarea totală a instalațiilor care va începe în 2024 și va dura circa 15 ani, adică până spre anul 2040. Până în 2024 se va derula operațiune de evacuare a combustibilului radioactiv existent în cuvele centralei.

E vorba de prima dezmembrare a unei centrale nucleare din Franța care are reactoare ce funcționează cu apă sub presiune, cea mai răspândită tehnologie din lume și cea pe baza căreia funcționează și celalalte 56 de reactoare care mai există în Franța. Cele două reactoare de la Fessenheim aveau fiecare o putere de 900 megawați și produceau fiecare, în medie, circa 11 miliarde de kilowațioră anual, ceea ce corespundea cu 70% din consumul electric al unei regiuni precum Alsacia.

Inchiderea centralei de la Fessenheim a fost, în 2012, una din promisiunile electorale ale lui François Hollande. Amânată de mai multe ori, decizia definitivă de o închide a fost semnată în aprilie 2017, cu o lună înainte de terminarea mandatului fostului președinte socialist.

Intr-un interviu acordat canalului de televiziune BFM, Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, a declarat că «energia nucleară își păstrează toată pertinența» în ciuda închiderii centralei de la Fessenheim. Prezetându-se drept un «apărător al filierei nucleare», oficialul francez a citat două avantaje ale acestei energii. «Ne permite să fim una din țările care emit cel mai puțin CO2 pentru producția de electricitate. Apoii, energia nucleară ne garantează independența» a mai precizat Le Maire.