Air France suprimă cel puţin 8.000 de posturi

air_france.jpg

Avioane Air France parcate pe aeroportul Roissy, 25 mai 2020
Avioane Air France parcate pe aeroportul Roissy, 25 mai 2020
Sursa imaginii: 
CHARLES PLATIAU / REUTERS

Grupul Air France se pregăteşte să suprime între 8 şi 10.000 de posturi. Anunţul oficial ar putea veni la sfârşitul acestei luni sau în iulie, spune principalul sindicat al companiei aeriene. De partea sa, ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire cere firmei să nu dea oameni afară în cadrul acestui vast plan de reduceri de posturi.

Bruno Le Maire recunoaşte că ”anumite ajustări trebuie făcute” dar cere lui Air France să nu recurgă la plecări forţate ci să se bizuie mai degrabă pe planuri de plecări voluntare, însoţite evident de nişte compensaţii financiare. „E o linie roşie importantă” a insistat ministrul francez al Economiei pe undele radioului France Inter. Le Maire a refuzat de asemenea să confirme cifra sindicatelor, 8.000 de posturi suprimate, exprimându-şi speranţa să fie vorba de mai puţin de 8.000. Grupul Air France are circa 52.000 de salariaţi.

La sediul companiei aeriene, discuţiile între direcţie şi sindicate se referă deocamdată doar la piloţi unde s-ar putea să dispară 400 de posturi, o cifră avansată tot de un reprezentant sindical al piloţilor. In paralel, a apărut şi discuţia privind viitorul celor 200 de piloţi care zburau pe avioanele gigantice Airbus A380, aparat pe care Air France a decis să-l scoată din uz.

Printre stewardese şi stewarzi s-ar fi identificat 1.800 de posturi în plus şi 5.800 de locuri de muncă ar fi vizate printre angajaţii funcţiilor suport – precum serviciile de marketing, comunicare sau resurse umane. In fine, Hop!, filiala regională a lui Air France e ameninţată de restructurarea întregii reţele de curse scurte. Circa jumătate din cele 2.700 de actuale posturi ar putea dispărea.

In ciuda acestui probabil foarte vast plan de suprimări de posturi, Bruno Le Maire a menţinut ajutorul de 7 miliarde de euro acordat companie de către statul francez fără a cere în schimb garanţii privind menţinerea actualelor locuri de muncă.

Reamintim că British Airways vrea să suprime 45.000 de posturi – adică 30% din efectivele sale – în timp ce rivala sa germană Lufthansa anunţă un plan de reducere a 22.000 posturi, adică 16% din efective.

 
Air France suprimă cel puţin 8.000 de posturi