Le Monde: Statele Unite şi Europa la ora "decuplării"

capture_decran_2020-06-16_a_17.06.35.png

Sursa imaginii: 
Samuel Corum, AFP

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene şi omologul lor american Mike Pompeo s-au întreţinut luni 15 iunie prin videoconferinţă, într-un moment dificil al relaţiilor dintre Washington şi europeni, afirmă majoritatea observatorilor. În Franţa, cotidianul Le Monde consideră că relaţiile dintre europeni şi americani sunt marcate în acest moment de un fel de „decuplare” pe multiple planuri. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a evocat de altfel într-o alocuţiune televizată pronunţată duminică 14 iunie necesitatea „consolidării unei Europe independente”.

Pandemia de coronavirus nu este una propice diplomaţiei. Virusul a „otrăvit” parcă şi mai mult o atmosferă care era deja tensionată pe planetă din alte motive, în special pe fondul rivalităţii dintre Statele Unite şi China. De fapt, de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă lucrurile au început să se agraveze, iar europenii să-şi spună că trebuie, pe viitor, să înveţe să se descurce singuri pe o planetă pe care sursele de insecuritate şi instabilitate se multiplică.

Despre videoconferinţa de luni seară, Josep Borrell, responsabilul european cu politica externă, spune că a constat într-un simplu schimb de opinii. Uniunea Europeană şi-a exprimat multe nelinişti iar Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane, a luat note…  Cam puţin ca rezultat, aş îndrăzni să spun, şi cred că metoda videoconferinţelor începe să-şi arate limitele. Diplomaţia şi teatrul au ceva în comun: funcţionează doar atunci cînd oamenii sunt într-un contact direct, fără ecrane interpuse.

De altfel un participant la conferinţă a declarat pentru Agenţia France Presse că ecranele nu permit întotdeauna instalarea unui dialog. Europenii şi-au exprimat multe nelinişti: în legătură cu războiul rece dintre Statele Unite şi China, în legătură cu riscurile unor noi conflicte sîngeroase în Orientul apropiat, în legătură cu tensiunile dintre Rusia şi Ucraina. Fiecare subiect a fost disecat timp de 20 sau 25 de minute, dar de fapt nimic nu a fost aprofundat, Mike Pompeo nu a acceptat nimic dar nici nu a refuzat nimic, declară Josep Borrell.

În cotidianul Le Monde, analistul Piotr Smolar constată că asistăm în prezent pe planetă la două decuplări, una mai violentă, alta mai insidioasă. Statele Unite încep să rupă legăturile cu China, şi ceea ce devenise de fapt un fel de monolit economic se sfărîmă într-un context de rivalitate ideologică dar şi comercială şi tehnologică. Mai gravă este ruperea legăturilor dintre Statele Unite şi Europa, pentru că de fapt europenii nu îşi doresc acest lucru, iar în principiu cele două părţi sunt într-o logică de alianţă, cel puţin în cadrul Alianţei Atlantice. Citez din articolul lui Piotr Smolar:  „Unii speră într-o normalizare posibilă odată cu o eventuală victorie a fostului vice-preşedinte Joe Biden la prezidenţialele din noiembrie. Dar, pentru moment, în fiecare săptămînă apar noi disensiuni între Statele Unite şi Uniunea Europeană. Iar brutalitatea se exprimă în sens unic. Iată-i deci pe europeni îngrijoraţi, obligaţi să revizuiască tot ceea ce părea stabil, să reflecteze la ideea de suveranitate şi de autonomie”.

În acest sens s-a exprimat de altfel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, dumincă seară. Într-un contex de dezordine mondială Europa trebuie să-şi consolideze independenţa în faţa Chinei şi a Statelor Unite, a spus şeful statului francez. Unii diplomaţi francezi se plîng în prezent că Statele Unite au ieşit practic în mod unilateral din relaţia transatlantică, britanicii fiind singurii pe care îi mai agrează echipa de la Casa Albă. În rest, scrie Le Monde citînd sursele diplomatice franceze, europenii sunt buni doar dacă se aliază cu americanii în conflictul lor cu China.

Uniunea Europeană examinează în orice caz terenul pentru a-şi defini marja de manevră în contextul acestei rivalităţi, iar lunea viitoare europenii vor participa la un video-summit cu China. Există de fapt o anumită presiune exercitată de Washington asupra Uniunii Europene care poate fi rezumată cam aşa: exprimaţi-vă clar în ce tabără sunteţi. Mike Pompeo consideră că toţi occidentalii trebuie să se unească împotriva Chinei şi a Rusiei. Ce mai rămîne însă din independenţa, măcar diplomatică, a Uniunii Europene în aceste condiţii? Oricum, discuţiile vor continua, pe 17 şi 18 iunie, de exemplu, ele se vor derula în cadrul Alianţei Atlantice.

Un gest care nu a rămas neobservat este şi decizia lui Donald Trump de a reduce trupele americane staţionate în Germania la doar 25 000 de soldaţi, din 34 500 cîţi sunt acum, prezenţi pe 21 de baze. Berlinul a fost surprins de această decizie, iar germanii, arată publicaţia Les Echos, se neliniştesc din cauza ei.