Spectrul unui al doilea val de contaminări cu Covid-19 în Asia

capture_decran_2020-06-16_a_16.58.39.png

Singapore a cunoscut un al doilea val de contaminări care i-a afectat în special pe muncitorii imigranţi.
Singapore a cunoscut un al doilea val de contaminări care i-a afectat în special pe muncitorii imigranţi.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Edgar Su

Asistăm, oare, la un al doilea val de contaminări cu Covid-19 în Asia? Iată o întrebare care nelinişteşte toată lumea, inclusiv în Europa unde epidemia pare în curs de eradicare iar europenii îşi pregătesc vacanţele de vară.

S-ar putea ca umanitatea să aibă încă mult de luptat pentru a se debarasa de noul coronavirus. Luni 15 iunie erau semnalate în jur de o sută de noi contaminări în China.  Cîteva cartiere din capitala chineză Beijing au fost plasate din nou în carantină, în jur de 10 pieţe au fost închise, precum şi numeroase spaţii culturale şi şcoli primare.

Într-un mare oraş din India, Chennai, o aglomeraţie de cincisprezece milioane de locuitori, a fost decretată carantina pînă la sfîrşitul lunii iunie. Noi cazuri de contaminare sunt semnalate în Coreea de sud şi în Japonia.

În Iran, unde a fost ridicată carantina, autorităţile anunţă că ea ar putea fi decretată din nou în anumite regiuni.

Partea bună este că între timp pretutideni pe planetă autorităţile au cîştigat în experienţă şi reacţionează cu rapiditate după fiecare noi cazuri de Covid-19.

Nici în Franţa primejdia nu a trecut în mod definitiv iar în ultimele zile au fost semnalate multiplicarea unor cazuri în două regiuni, deşi duminică seară preşedintele Macron a decretat zonă verde întregul Hexagon.

Europenii se pregătesc de vacanţă în prezent, dar avertismentele experţilor sunt serioase: virusul circulă pentru că oamenii circulă. Iar turismul poate fi un factor susceptibil să declanşeze un nou val de contaminări. Grecia, de exemplu, semnala luni în jur de o sută de noi contaminări în numai cîteva zile, cu precizarea că o treime dintre cei infectaţi sunt turişti veniţi din străinătate. Adevăratul bilanţ al epidemiei, cel puţin în Europa, va putea fi făcut la jumătatea lunii septembrie, după vacanţele de vară.