«Franța este o mare țară a vaccinurilor»: Cum vrea Emmanuel Macron să relocalizeze industria farmaceutică

macron.jpg

Emmanuel Macron în timpul vizitei la laboratorul Sanofi de lângà Lyon, 16 iunie 2020
Emmanuel Macron în timpul vizitei la laboratorul Sanofi de lângà Lyon, 16 iunie 2020
Image source: 
Reuters

In contextul cursei pentru a pune la punct un vaccin contra coronavirusului, Emmanuel Macron, președintele Franței, a vizitat în această dimineață un laborator al firmei de medicamente Sanofi aflat nu departe de orașul Lyon. In cursul după-amiezii, liderul de la Elysée i-a reunit prin videoconferință pe responsabilii altor mari firme implicate în găsirea unui vaccin contra bolii Covid-19. Ocazie cu care Palatul Elysée a anunțat importante finanțări în favoarea cercetării și a dezvoltării capacităților de producție de vaccinuri în Franța.

Securea războiului dintre Sanofi și statul francez a fost îngropată. Paul Hudson, directorul general gigantului farmaceutic, provocase luna trecută o polemică afirmând că SUA vor avea acces prioritar la vaccinul contra coronavirusului, când acesta va fi gata, pe motiv că americanii investiseră 30 de milioane de dolari în cercetarea acestuia. Declarația, ulterior pusă în context și rectificată, făcuse valuri până la palatul Elysée. Era oarecum de așteptat, știut fiind faptul că pentru Emmanuel Macron, «vaccinul contra bolii Covid-19 trebuie să fie un bun public mondial.»

Din această perspectivă trebuie privită vizita lui Macron la Sanofi urmată de dialogul cu toți actorii implicați în găsirea unui vaccin. Acesta, vaccinul, trebuie să fie, tot din punct de vedere prezidențial, «accesibil tuturor și la un preț just.» Cu alte cuvinte, laboratoarele sunt rugate să renunțe la profituri participând la investițiile în cercetare. Atât Sanofi cât și palatul Elysée au anunțat dealtfel investiții masive sau inițiative pentru a finanța cercetarea și dezvoltarea unor vaccinuri pe teritoriul francez.

Laboratorul francez a promis mai întâi peste 600 de milioane de euro pentru cercetare și producția de vaccinuri în Franța. De partea sa, Emmanuel Macron a deblocat 200 de milioane de euro pentru a finanța infrastructurile de producție și cercetarea farmaceutică.

Președintele francez a insistat în recenta sa intervenție radio-televizată pe «suveranitate și relocalizarea anumitor producții strategice» printre care, fără îndoială, se numără și cele farmaceutice. «Relocalizarea anumitor producții critice pentru a produce din nou medicamente uzuale în Franța și în Europa», a fost dealtfel aminitită de șeful statului în intervenția sa de la sediul Sanofi.

Mulți comentatori estimează că în cursa mondială pentru găsirea unui vaccin contra coronavirusului se află în fapt doar o mână de mari laboratoare: britanicii GlaxoSmithKline și AstraZeneca, francezii Sanofi și Pasteur și americanii Merck, Pfizer și Johnson and Johnson. Aceste grupuri, în fapt multinaționale gigantice, sunt singurele capabile să ducă la bun sfârșit întregul proces, de la descoperirea vaccinului până la fabricarea lui în masă.

Recent, o serie de state europene – Franța, Germania, Italia și Olanda – au anunțat că au ajuns la un acord cu AstraZeneca privind furnizarea a 300 de milioane de doze ale viitorului vaccin la prețul de fabricație, adică fără profit. Un acord care se înscrie deci în viziunea lui Macron care speră să atragă și alte laboratoare în acorduri similare.

Pentru a-și asigura aprovizionarea, dacă se poate cu uzine pe teritoriile lor, unele state, mai exact guvernanții acestora precum președintele Franței, sunt gata să investească mulți bani pentru a se asocia apoi fabricantului care va găsi rețeta miracol. In această cursă nebună, a cărei miză unii o compară cu cea a cuceririi spațiului din anii ’60, unul singur va câștiga marele loz, cel care obține și pune pe piață primul vaccin contra Covid-19. Cert, pentru a acoperi întreaga planetă cu un vaccin contra coronaviruslui, va fi nevoie de mai mult de un singur laborator, oricât de mare ar fi acesta.

Rămâne de văzut când va fi găsit acest vaccin, dacă va fi vreodată găsit pentru că unii oameni de știință spun că s-ar putea ca să nu se fabrice niciodată un vaccin anti-Covid. Cei mai optimiști estimează că acest vaccin ar putea fi totuși gata la sfârșitul anului, începutul lui 2021.

Cinci luni după identificarea virusului, circa 130 de proiecte în lumea întreagă sunt în curs de validare și/sau testare. La ora actuală doar vreo 10 dintre acești «candidați la vaccin» au ajuns la stadiul de teste pe oameni, cel mai avansat fiind cel al laboratorului AstraZeneca dezvoltat la universitatea Oxford. După ce a dat semne încurajatoare în fazele preliminare, vaccinul va fi testat în curând pe mii de voluntari din Regatul unit și Brazilia.

 
«Franța este o mare țară a vaccinurilor»: Cum vrea Emmanuel Macron să relocalizeze industria farmaceutică