Epidemia sub control în Franţa, rămîn în vigoare apelurile la vigilenţă

capture_decran_2020-06-08_a_19.48.41.png

Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

„În Franţa epidemia se află sub control” declară executivul francez, deşi prudenţa rămîne de rigoare. Semnele normalizării se acumulează în toată Europa, cu excepţia Marii Britanii care a introdus carantina pentru călătorii străini. Pe plan internaţional, a fost depăşit pragul de 400 000 de mii de morţi, şi 7 milioane de persoane contaminate.

Europa iese uşor din tunelul crizei sanitare dar pe mapamond rămîn încă focare de infecţie. Creşte numărul de contaminări în America latină, în special în Brazilia. După Brazilia, Peru este ţara cea mai afectată pe continentul latino-american. Pandemia suscită nelinişte şi în Orientul mijlociu, în special în Iran şi în Afganistan.  

Potrivit unui studiu realizat de Imperial College din Londra, decretarea carantinei ar fi evitat moartea a trei milioane de persoane în 11 ţări europene. În Franţa, duminică 8 iunie, bilanţul victimelor pe ultimele 24 de ore era de 13 morţi, cel mai mic de pe data de 14 martie încoace.

Franţa face acum eforturi pentru a-şi salva sezonul turistic. Week-end-ul trecut şi-a deschis porţile Palatul de la Versailles. În ce priveşte Muzeul Luvru însă, el va redeschide abia pe 6 iulie. Tot la sectorul turistic se gîndesc şi responsabilii italieni care au deschis frontierele pentru turiştiii străini, precum şi Grecia care anunţă reluarea zborurilor aeriene la Atena şi Tesalonik pe data de 15 iunie.

Pandemia a provocat numeroase schimbări de comportament în diverse ţări din lume. În Statele Unite s-au deschis pe 5 iunie cazinourile de la Las Vegas, dar se semnalează o creştere a interesului pentru jocurile de noroc online.

Un cu totul alt fenomen este semnalat din Japonia: a crescut numărul de japonezi care s-au gîndit la sinucidere în perioada cît a durat starea de urgenţă sanitară, şase săptămîni în total. În tot acest timp s-a înregistrat un număr record de apeluri telefonice în centrele de prevenire a sinucidirelor.

Nu a venit încă momentul pentru a face un bilanţ al comportamentelor aberante declanşate de epidemie, dar la acest capitol surprind actele de agresivitate la adresa medicilor şi a personalului din spitale. Toţi aceşti oameni pe de o parte au fost elogiaţi, dar unii dintre ei au fost şi insultaţi sau agresaţi în multe ţări precum Franţa, Marea Britanie, Turcia, India sau Mexic. Asociaţia Mondială a Medicilor şi alte organizaţii similare au lansat semnale de alarmă legate de astfel de cazuri cînd personalul medical a fost fie acuzat că propagă virusul, fie persecutat întrucît a semnalat precaritatea sistemului sanitar în unele ţări. În Franţa 26 de cadre medicale şi-au pierdut viaţa în urma contaminării cu coronavirus în plină exercitare a profesiei lor, iar alte 6000 au fost infectate şi s-au aflat în concediu medical.

„Să nu strigăm prea repede victorie”, i-a sfătuit Papa Francisc pe credincioşi duminică 7 iunie, ceea ce spun de altfel şi mulţi lideri politici în legătură cu epidemia de Covid-19. Doar cei mai optimişti afirmă că peste trei luni pandemia va fi un fenomen închis, dat uitării.