Franţa, a doua fază a normalizării post-Covid-19

capture_decran_2020-06-01_a_19.24.13.png

Paris, 28 mai 2020.
Paris, 28 mai 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

În Franţa începe pe 2 iunie a doua fază a reluării activităţii generale după carantină şi în context de virus încă prezent pe teritoriul Hexagonului. Zeci de mii de salariaţi se vor întoarce la locurile lor de muncă, dar în acelaşi timp numărul şomerilor a crescut în mod dramatic.

Executivul recunoaşte că se află în faţa unei creşteri istorice a şomajului, în jur de 20 la sută doar în luna aprilie. Deschiderea marilor magazine, a restaurantelor şi a cafenelelor, precum şi reluarea activităţilor turistice vor reprezenta însă o reluarea progresivă a consumului şi probabil că, ţinînd cont de ajutoarele oferite de stat, situaţia nu va fi chiar atît de neagră.

Ministra muncii Muriel Pénicaud i-a îndemnat pe francezi să iasă din casele lor şi să consume, să cheltuiească dacă se poate suma de 60 de miliarde de euro economisite în perioada carantinei.

Marele eveniment, care-i face pe mulţi francezi să respire uşuraţi, este redeschiderea, începînd cu marţi 2 iunie, a restaurantelor, barurilor şi cafenelelor, cu unele restricţii temporare de exemplu la Paris şi în regiunea pariziană unde consumatorii vor fi primiţi doar pe terase, nu şi în interior.

Parisul începe să-şi regăsească tonusul normal mai ales că week-end-ul trecut s-au redeschis parcurile, iar marile magazine, precum Printemps sau Lafayette, s-au trezit şi ele la viaţă.

Şi-au mai deschis porţile parcurile de distracţii, stabilimentele de talazoterapie, cazinourile (dar nu pentru toate jocurile, se precizează în documentele oficiale). Sectorul hotelier iese şi el din letargie şi s-ar părea că francezii au reînceput să rezerve masiv pentru perioada vacanţelor. Este ridicată şi interdicţia în virtutea căreia francezii nu aveau voie să se îndepărteze mai mult de o sută de kilometri de zonele de rezidenţă, dar pentru deplasări în Europa sunt aşteptate noi decizii în jurul datei de 15 iunie.

Concomitent cu această nouă fază de normalizare în Franţa, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că virusul rămîne activ şi periculos, şi că în nici un caz măsurile sanitare de bază nu trebuie abandonate.

 

 

 

 
 
Tags: