Incendiul de la Notre-Dame: un an mai târziu, în ce stadiu se află șantierul (Reportaj FOTO)

20200412_194224.jpg

Vedere de ansamblu a catedralei Notre-Dame, de pe podul Saint-Michel
Vedere de ansamblu a catedralei Notre-Dame, de pe podul Saint-Michel
Image source: 
Vasile Damian

In urmă cu un an, în seara zilei de 15 aprilie 2019, un puternic incendiu răvășea șarpanta din lemn a acoperișului catedralei  Notre-Dame din Paris. Două ore după declanșarea focului, celebrul turn din plumb, «fleșa» de aproape 100 de metri înălțime, se prăbușea sub ochii siderați a miilor de parizieni și turiști adunați împrejurul monumentului dar și a milioane de telespectatori. A fost nevoie de intervenția a 400 de pompieri și 15 ore pentru a stinge complet incendiul. In ce stadiu se află lucrările de restaurare, un an mai târziu?

In noaptea de 15 spre 16 aprilie 2019, două treimi din acoperișul catedralei Notre-Dame au fost distruse. Șarpanta, poreclită «Pădurea» întrucât era construită din peste o mie de stejari multi-centenari, a fost complet arsă distrugând și o parte din bolta edificiului gotic, vechi de 8 secole. La fel, circa 400 de tone de plumb care formau o parte din acoperiș și celebra «fleșă » - turn înalt și țuguiat - s-au topit poluând întreaga zonă. In aceeași seară, 1.300 de opere – statui, tablouri, obiecte de cult, etc. – au fost scoase din catedrală și puse la adăpost pentru a fi restaurate sau doar păstrate la loc sigur.

Catedrala Notre-Dame vàzutà de pe Petit Pont (Foto: Vasile Damian)

Restaurarea catedrale Notre-Dame, cel mai vizitat monument din Europa, este însă un șantier colosal. Președintele Emmanuel Macron evoca, câteva zile după incendiu, «5 ani de lucrări». Louis Georgelin, general și fost șef al statului-major al armatelor franceze, însărcinat să piloteze șantierul reconstrucției, a promis și el o slujbă în catedrală pe 16 aprilie 2024.

Piateta din fata catedralei ("le parvis") a fost blocatà si transformatà în loc pentru santier (Foto: Vasile Damian)

In ciuda optimismului ambiant, obiectivul va fi greu de ținut. In primul rând pentru că de o lună și pentru încă o alta, din cauza epidemiei de coronavirus, șantierul e oprit. Așa a fost și anul trecut oprit, timp de trei săptămâni, din cauza poluării cu plumb. Alte mici «pauze» au avut loc în toamnă și la acest început de primăvară din cauza rafalelor de vânt prea puternice.

Fatada sudicà, vàzutà dinspre Quai de Montebello (Foto: Vasile Damian)

Intr-un an s-au făcut totuși multe lucruri: s-au pus protecții la vitralii – din plastic sau plase din funii – unele vitralii au fost chiar demontate, s-a adăpostit de apă partea catedralei care nu mai are acoperiș, părțile căzute din tavan au fost îndepărtate din catedrală grație unor roboți telecomandați, arcurile gotice din exterior au fost toate ranforsate și stabilizate cu osaturi din lemn și, în fine, s-a instalat pe șantier o uriașă macara de aproape 80 de metri înălțime.

Uriasa schelà care era deasupra acoperisului, a fost fragilizatà de incendiu. Demontarea ei se anuntà foarte complexà (Foto: Vasile Damian)

Mai rămân însă foarte multe de făcut față de calendarul inițial. Astfel, demontarea schelei care era deasupra acoperișului în momentul incendiului – și care a rămas în picioare dar a fost deformată și este instabilă – ar fi trebuit să înceapă pe 23 martie. Operațiunea, complexă, spectaculoasă și periculoasă, necesita construirea unei alte schele deasupra pentru a permite specialiștilor să se agațe de ea pentru a o putea demonta pe prima, cea deformată de incendiu, construită din zeci de mii de tuburi care cântaresc 250 de tone. Operațiunea va fi reluată deîndată ce șantierul se va redeschide și va dura patru luni de zile. De abia după ce va fi demontată complet această uriașă schelă se va putea spune că Notre-Dame este în afara oricărui pericol.

Se poate vedea cum o parte din vitralii au fost demontate si puse la adàpost în asteptarea terminàrii santierului (Foto: Vasile Damian)

Tot pe lista treburilor care mai sunt de realizat figurează demontarea și curățirea orgii, depoluarea de plumbul care a mai rămas și întărirea bolților din piatră. In paralel, arhitecții și inginerii lucrează la diverse soluții pentru reconstruirea lui Notre-Dame și redarea ei în folosință pe 16 aprilie 2024 când este programat, promis de generalul Georgelin, un Te Deum.

O altà vedere a fatadei sudice care aratà imensitatea schelei care trebuie demontatà (Foto: Vasile Damian)

Cum va arăta catedrala restaurată este o întrebare care pentru moment nu are răspuns. In particular pentru că nu s-a decis încă ce se va face cu fleșa dispărută. Se va reconstrui una identică după planurile lui Viollet-Le-Duc sau se va concepe «un gest arhitectural contemporan» cum își dorea Emmanuel Macron cu riscul de a contraveni cartei Unesco ? De asemenea, șarpanta nu s-a decis încă din ce se va reface. Beton și oțel ca pentru construcțiile moderne sau din nou o «pădure» de stejari?

De-a lungul fatadei nordice se poate circula destul de aproape de santier. Pe panouri este afisatà o expozitie de fotografii cu lucràrile din interiorul catedralei (Foto: Vasile Damian)

In fine, o întrebare se pune apropo de banii promiși de circa 340.000 de donatori – de la cetățeni anonimi care au dat câțiva euro la meceni celebri precum miliardarii francezi Bernard Arnault și François Pinault. In total, pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame s-au promis peste 900 de milioane de euro. «Vom avea nevoie de toți acești bani» le spune Louis Georgelin celor care estimează că donațiile au fost prea mari.

Detaliu al fatadei nordice (Foto: Vasile Damian)

Pentru moment, în așteptarea reluării lucrărilor, arhiepiscopul de Paris Michel Aupetit a ținut o mini-slujbă vinerea trecută, Vinerea Mare la catolici, într-o capelă a catedralei în prezența altor 6 persoane, religioși sau artiști.

Rozeta fatadei nordice, protejatà de o plasà uriasà (Foto: Vasile Damian)

In fine, reamintim că ancheta privind cauzele care au provocat incendiul a respins încă din iunie anul trecut ipoteza unui act terorist sau criminal, ipoteze vehiculate cu insistență de nebuloasa complotistă pe rețelele de socializare. Rămân deci în atenția anchetatorilor un muc de țigară nestins sau un scurt-circuit pe șantierul care exista déjà în jurul fleșei.

Gardul care înconjoarà santierul propune o expozitie de fotografii foarte interesante cu satierul din interiorul lui Notre-Dame (Foto: Vasile Damian)

 
Incendiul de la Notre-Dame: un an mai târziu, în ce stadiu se află lucrările (Galerie FOTO)