Franţa: o nouă alocuţiune televizată a preşedintelui Macron luni 13 aprilie

capture_decran_2020-04-12_a_19.06.27.png

Preşedintele francez Emmanuel Macron, intervenţie televizată pe data de 16 martie 2020.
Preşedintele francez Emmanuel Macron, intervenţie televizată pe data de 16 martie 2020.
Image source: 
AFP/Ludovic Marin

Preşedintele francez Emmanuel Macron se va exprima din nou prin intermediul televiziunii, luni 13 aprilie, şi va prezenta planul de luptă împotriva pandemiei în următoarele săptămîni. S-ar putea ca francezii să rămînă în carantină pînă pe 15 mai şi poate şi mai tîrziu.

Este pentru a treia oară, de la izbucnirea epidemiei în Franţa, că preşedintele Emmanuel Macron recurge la acest exerciţiu solemn de convocare a concetăţenilor săi în faţa televizoarelor. Măsurile pe care le va anunţa preşedintele sunt luate după intense consultări cu experţi şi responsabili politici europeni şi internaţionali.

Preşedintele ar urma să aducă lămuriri şi în privinţa spinoasei probleme a măştilor sanitare. De la începutul acestei crize polemicile în jurul măştilor nu a încetat practic nici o clipă. Mai nou, la nivel local, în cîteva oraşe, printre care Nisa, s-a luat decizia ca toţi cetăţenii care ies în public să poarte măşti de protecţie. Ministrul de interne Christophe Castaner consideră însă că măsura crează inegalităţi, întrucît nu toate oraşele sunt capabile să ofere măşti pentru întreaga populaţie locală. Pe de altă parte nu este încă foarte clar dacă măştile sunt utile, de exemplu cele fabricate artizanal chiar de francezi. Executivul nu doreşte, s-ar părea, să dea false speranţe populaţiei, de genul „dacă aveţi măşti puteţi ieşi fără grijă”.

Preşedintele Emmanuel Macron va mai aduce precizări legate de strategiile comune europene în lupta împotriva coronavirusului precum şi în privinţa relansării economiei. Tot din surse de la Palatul Elysée se spune că Spaţiul Schengen s-ar putea să rămînă închis pînă la toamnă. Un alt subiect delicat este geolocalizarea persoanelor contaminate, la nivel central dar şi prin telefonul mobil de fiecare particular.

Numeroase îngrijorări sunt exprimate în Franţa faţă o astfel de tehnologie care înseamnă o intruziune în viaţa privată. Unii editorialişti îşi exprimă îngrijorarea şi în legătură cu suspendarea multor libertăţi, dar şi în legătură cu suspendarea democraţiei în general, dat fiind că mecanismele de contra-putere, cu excepţia presei, au fost puse între paranteze. Faptul că Parlamentul şi Consiliul Constituţional nu mai lucrează, este văzut de unii comentatori drept o situaţie periculoasă pentru democraţie, şi ei cer ca executivul să-şi ia angajamentul revenirii cît mai repede la normal.