Franţa, ministrul economiei: „pe viitor avem nevoie de o economie a înţelepciunii ”

bruno.jpg

Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei
Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei
Image source: 
REUTERS/Benoit Tessier

„Statul va sprijini economia pe toată durata crizei”. Este o declaraţie a ministrului francez al economiei şi al finanţelor, Bruno Le Maire. El mai arată într-un interviu acordat publicaţiei Le Journal du Dimanche că această criză este cea mai gravă cunoscută de Franţa de aproape un secol.

Bruno Le Maire este un om politic cu multe calităţi, printre care şi aceea de a se exprima clar şi de a aduce argumente cînd afirmă ceva. Pare deci destul de ciudat că în prezent criza economică anunţată la orizont este considerată de el mai gravă decît ceea ce s-a întîmplat în anii primului război mondial, în anii recesiunii de după prima conflagraţie mondială şi mai apoi în anii celui de-al doilea război mondial. Dar poate că exagerările ţin şi de o anumită pedagogie: francezii sunt pregătiţi pentru momente dificile, astfel încît să poată spune eventual mai tîrziu „uite că nu a fost chiar atît de grav”.

Din declaraţiile lui Bruno Le Maire rezultă că industria franceză funcţionează în prezent cu 50 la sută din capacităţile ei. O sută de mii de intreprinderi au solicitat, într-un decurs de opt zile, împrumuturi de stat care au fost acordate la nivel de 20 de miliarde de euro. Cinci milioane de salariaţi beneficiază de condiţii de activitate parţială, 450 000 de mici intreprinderi au solicitat fondul de solidaritate creat pentru ele.

Ceea ce vrea să evite Franţa este un scenariu de tip american, unde în zece zile s-au înscris la şomaj zece milioane de americani. Pierderile sunt însă enorme şi în Franţa, potrivit specialiştilor o lună de carantină înseamnă 3 la sută din produsul intern brut, adică 70 de miliarde de euro. Bruno Le Maire mai pledează pentru crearea unui fond european de solidaritate, astfel încît ţările membre ale Uniunii să poată face împrumuturi pe termen lung, de zece pînă la douăzeci de ani, cu dobînzi scăzute. Mecanismul ar urma să includă şi o mutualizare a datoriilor doar în cazul cheltuielilor legate de epidemie.

Iar pe viitor, mai spune demnitarul francez, modelul economic trebuie schimbat, „trebuie să trecem la o economie a înţelepciunii” precizează el.