Prefectul Parisului provoacă polemică afirmând că „bolnavii au ajuns în reanimare pentru că nu au respectat regulile de izolare”

lallement.jpeg

Didier Lallement, prefectul Parisului, noiembrie 2019
Didier Lallement, prefectul Parisului, noiembrie 2019
Image source: 
ludovic MARIN / POOL / AFP

In Franţa, o parte din elevi intră astăzi seară în vacanţă; e vorba de vacanţa de primăvară sau de Paşti cum i se mai zice. Asta în contextul în care ţara este în carantină de mai bine de două săptămâni şi cel puţin încă până pe 15 aprilie. In ciuda unor măsuri stricte de izolare, Franţa înregistrează zi de zi tot mai multe decese. S-a depăşit astfel pragul de 4.500 de morţi de la începtul pandemiei, 471 de bolnavi au murit doar în ultimele 24 de ore. Vârful epidemei este aşteptat în jurul datei de 6 aprilie, adică luni. Tinând cont de această situaţie, autorităţile s-au arătat foarte categorice: nimeni nu trebuie să plece în vacanţă, oamenii trebuie să rămână acasă, numai aşa se va putea limita propagarea virusului. In acest sens, guvernul de la Paris promite înăsprirea şi multiplicarea controalelor pe drumuri şi în oraşe în acest prim week-end de vacanţe pascale. 160.000 de poliţişti şi jandarmi au ieşit azi la controale pe străzile Franţei.

Polemica zilei vine de la Didier Lallement. Prefectul Parisului, déjà cu o imagine detestabilă în ochii opiniei publice din cauza derapajelor poliţiei în timpul diverselor manifestaţii ale vestelor galbene care au avut loc în capitală anul trecut, a crezut de cuvinţă să declare că „persoanele spitalizate şi cele din serviciile de reanimare se află acolo pentru că nu au respectat regulile de izolare de la bun început”. O declaraţie nefericită care a provocat un val de emoţie şi de critici în rândul medicilor dar şi a anturajului ministrului de interne şi în rândul întregii clase politice franceze. Pentru a pune capăt polemicii şi probabil împins de superiori – ziarul Le Monde evocă un telefon dat de ministrul de interne Christophe Castaner lui Didier Lallement - prefectul Parisului şi-a exprimat ulterior, printr-un comunicat, „regretele” pentru ceea ce a spus mai devreme.

A doua cea mai importantă ştire a zilei îi priveşte pe elevii francezi, în particular pe cei din clasele a 11-a şi a 12-a. „Bacalaureatul 2020 va fi un adevărat bacalaureat” a spus ministrul Educaţiei. In cursul unei conferinţe de presă susţinute la ora prânzului, Jean-Michel Blanquer a precizat totuşi în ce condiţii se va da acest bac. Nu va exista un examen în adevăratul sens al cuvântului. Notele de la diversele materii la care se dă de obicei examen scris în luna iunie pentru elevii de a 12-a vor fi înlocuite cu media obţinută de elev în timpul anului la acele materii.  Dispare de asemenea examenul oral pentru aceşti elevi dar nu şi pentru cei cu un an mai mici. Cu alte cuvinte, cei de clasa a 11-a care dau de obicei bacalaureatul de franceză, nota la scris va fi înlocuită cu medi adin timpul anului dar examenul de oral se menţine. O alegere ciudată făcută de minister, mai ales că se prevede ca şcolile să se termine tot la data normală, adică pe 4 iulie. Reluarea cursurilor după izolare, este pentru moment prevăzută pe 4 mai dar puţini mai cred în această ipoteză.

Decizia anunţată astăzi este istorică întrucât bacalaureatul există în Franţa din 1808 iar prima probă scrisă datează din 1830. Din acest motiv, bacalaureatul constituie pentru toţi copii francezi un moment simbolic foarte important.

In fine, pe plan economic, lucrurile nu stau nici ele foarte bine. A confirmat-o chiar Bruno Le Mare, ministrul francez al Economie, invitat pe undele RFI şi France 24. „Refacerea economică va fi lungă, dificilă şi costisitoare” previne oficialul francez. In materie de eventuale naţionalizări de firme strategice care se află azi în dificultate, Bruno Le Maire, politician venit din partea dreaptă a spectrului politic, a fost la fel de clar. „Vreau să fiu bineînţeles în privinţa naţionalizărilor. Nu e vorba ca deodată statul să se apuce să gestioneze economia. Nu am crezut niciodată în economia administrată. Aici e vorba doar ca statul să protejeze, pentru perioadă limitată, anumite firme, intrând în capitalul lor sau pur şi simplu naţionalizându-le temporar” spune la microfonul RFI şi France 24 Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei.

Prefectul Parisului provoacă polemică afirmând că „bolnavii au ajuns în reanimare pentru că nu au respectat regulile de izolare”