Africa riscă să devină viitorul epicentru al epidemiei de coronavirus

nairobi.jpeg

Măsuri sanitare la întrarea într-o gară din Nairobi, Kenya, 17 martie 2020.
Măsuri sanitare la întrarea într-o gară din Nairobi, Kenya, 17 martie 2020.
Image source: 
REUTERS/Baz Ratner

Continentul african riscă să plătească poate cel mai greu tribut în vieţi omeneşti în contextul actualei epidemii. 46 de ţari africane sunt afectate în acest moment, iar în unele zone a fost declarară carantina.

Bill Gates, care a creat o fundaţie destinată să lupte împotriva epidemiilor în Africa, declara la jumătatea lunii februarie că noul coronavirus ar putea ucide zece milioane de africani, dacă nu sunt deblocate ajutoare substanţiale în favoarea acestui continent. Pentru moment, însă, în Asia, în Europa, pe continentul american, fiecare ţară se luptă mai degrabă pentru propria sa protecţie şi nu se preocupă de Africa. Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres evaluează nevoile sanitare ale Africii la 3000 de miliarde de dolari şi avertizează că epidemia va urca dinspre sud spre Nord dacă nu va fi frînată pe continentul negru. Ceea ce înseamnă că europenii au tot interesul să se mobilizeze în favoarea Africii.

 

Papa Francisc a lansat recent un apel pentru o încetare a focului pretutindeni pe planetă unde sunt conflicte, astfel încît toată lumea să se poată mobiliza împotriva epidemiei. Apelul ar trebui să fie urmat numaidecît în Africa, unde conflictele sunt numeroase, cum ar fi în Libia sau în zona subsahariană, şi unde aplicarea unor reguli sanitare stricte este o problemă insolubilă. Într-un editorial din Le Monde se arată că şi problema sărăciei frînează combaterea epidemiei. Cum să le  ceri să intre în carantină sau să-şi limiteze „activităţile” unor oameni care se trezesc dimineaţa fără să ştie ce vor mînca în cursul zilei.

 

Tot Le Monde arată că într-o primă fază africanii au fost sceptici în faţa virusului. Aşa cum europenii au crezut că noul virus este o problemă a chinezilor, africanii au crezut că este una a europenilor. Acum însă mulţi africani trec de la o extremă la alta şi încep să se panice. Pentru moment în Africa sunt semnalate mai puţin de 200 de decese şi peste 5000 de contaminări, dar acest continent rămîne, din păcate, spaţiul cu cele mai multe epidemii succesive de pe planetă: ebola, tuberculoza, malaria, sida au făcut deja ravagii pe acest continent.